Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri! Adam Crăciunescu, fostul director general al Romsilva, riscă până la 7 ani de închisoare

3545

Trimis în judecată în dosarul retrocedării ilegale de păduri, Adam Crăciunescu, fostul director general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva se pregăteşte pentru o nouă prezenţă în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va avea loc în data de 15 septembrie. După ce, la termenul precedent, in 22 iunie 2016, baronul pădurilor, cum a fost supranumit fostul fruntaş din PSD Timiş, a scăpat de măsura controlului judiciar impusă de procurorii DNA, este de aşteptat ca avocaţii săi să încerce să minimalizeze rolul penal pe care Crăciunescu l-a jucat în afacerea care a păgubit statul român cu peste 300 milioane de euro. În acest dosar sunt judecaţi fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu, dar şi prinţul Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, fostul şef al Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan. Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor, şi persoana fizică Alina Suciu, jurista Romsilva.

hotarare ICCJ

Potrivit DNA, “inculpatul Crăciunescu Adam, în calitate de director general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, începând cu anul 2013, a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Hrebenciuc Viorel, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare.  În consecință, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate. Spre exemplu, după ce jurista din cadrul Romsilva a semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă (cerere admisă de ÎCCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii.”, acuză procurorii anticorupţie.

Revocarea din Consiliul de Administraţie al Romsilva şi forţarea demisiei!

În ianuarie 2016, la aproape un an de la trimiterea în judecată sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracțional organizat, Adam Crăciunescu a fost revocat din poziţia de membru al Consiliului de Administraţie al Romsilva. „Decizia de a-l revoca din Consiliul de Administraţie are la bază un motiv simplu: cu toată prezumţia de nevinovăţie, nu este normal ca un om asupra căruia există suspiciuni să rămână într-o poziţie, pentru că acest lucru se răsfrânge şi asupra Romsilva“, a fost motivaţia invocată de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca-Palmer. La o zi de la această decizie, respectiv în data de 14 ianuarie, Adam Crăciunescu a demisionat de la conducerea Romsilva, chiar dacă mandatul său se întindea până în martie 2017. Chestionat de presă, a declarat că a decis să-şi încheie mai devreme mandatul din motive personale, precizând că este vorba şi de vârstă, dar şi de „încărcătura din ultima perioadă”. Totuşi, înainte de a fi trimis în judecată şi de a fi forţat să plece din fruntea Romsilva, Crăciunescu a încercat să-şi spele imaginea şi să-şi clameze nevinovăţia.

adam craciunescu planteaza pomi

”În mod cu totul nefundamentat şi nelegal, în toate comunicatele de presa şi în ştirile mass-media, se face afirmaţia conform căreia Regia Naţionala a Pădurilor – Romsilva a fost prejudiciată cu suma de cca. 300 milioane de Euro, fără a se cunoaşte faptul că Romsilva nu este proprietarul, ci administratorul pădurilor statului. Reamintim şi cu acest prilej că, în conformitate cu prevederile Constituţiei României, statul este reprezentat, inclusiv în instanţă, de către Ministerul Finanţelor Publice.

În ceea ce-l priveşte pe domnul dr. ing. Adam Crăciunescu, Directorul General al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, selectat şi numit după toate rigorile O.U.G. nr. 109/ 2011, precizăm, în baza unor documente şi a declaraţiilor din cadrul conferinţelor de presă pe care le-a susţinut în cei doi ani şi jumatate, că între priorităţile sale s-a aflat cea privind apărarea integrităţii fondului forestier proprietate publică a statului, în contextul căreia a cerut implicare şi responsabilitate maximă, compartimentelor responsabile, din centrala regiei şi din unităţile teritoriale.

Ne exprimăm convingerea fermă că actualul Director General al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, care în anii anteriori a îndeplinit cu succes, fără niciun fel de suspiciuni, şi funcţia de secretar de stat pentru păduri, va putea demonstra autorităţilor competente că şi-a exercitat funcţia actuală cu onestitate şi competenţă managerială”, s-a precizat într-un comunicat al Romsilva din octombrie 2014, când norii negri a DNA începeau să se adune deasupra onestităţii şi competenţei lui Adam Crăciunescu.

De altfel, într-o declaraţie smulsă de presă la una dintre vizitele la DNA, directorul Romsilva a declarat că nu s-au făcut niciun fel de presiuni asupra sa, că nu are nicio vină, că instituţia pe care o conducea nu a pus în aplicare controversata hotărâre de retrocedare a celor 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău…

STENOGRAME! Hrebenciuc: „Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap…?…”

Întâmplător sau nu, tocmai în acea perioadă, stenogramele unor convorbiri telefonice purtate de Viorel Hrebenciuc cu diverse persoane implicate în acest tun forestier, printre care şi senatorul Ilie Sârbu, confirmau presiunile făcute de politicieni asupra şefului Romsilva.

3adam-craciunescu

„Din probe rezultă că Hrebenciuc Viorel l-a abordat pe Crăciunescu Adam prin intermediul lui Ilie Sârbu, senator, persoană cu foarte mare influență asupra directorului RNP Romsilva. Anterior cooptării lui Crăciunescu Adam de către Hrebenciuc Viorel în acest grup, acesta din urmă obținuse deja sprijinul directorului din cadrul Direcției Silvice Bacău, Ghelasă Viorel Gheorghe, vicepreședinte PSD Bacău, instigându-l la inacțiune. Din probe a rezultat că atât Adam Ioan cât și Bengescu Dan Costin i-au solicitat în mod direct lui Hrebenciuc Viorel să intervină pe lângă directorul general Romsilva care, la rândul său, trebuia să dispună juriștilor din cadrul Romsilva și ai DS Bacău să aibă o atitudine necombatantă, ceea ce s-a și petrecut”, se menţionează în rechizitoriu.

„Pentru a realiza scopul urmărit de grup, respectiv punerea în posesie şi apoi valorificarea prin vânzare a pădurii, constatând că inculpatul Crăciunescu nu a dat curs solicitării inculpatului Hrebenciuc Viorel, discută cu inculpatul Bengescu Dan Costin (discuţie în mediu ambiental din data de 13 august 2014) despre acţiunile pe care trebuie să le întreprindă în viitorul imediat apropiat pentru a-l determina pe Crăciunescu să execute ordinele date. În această discuţie, Hrebenciuc propune ca variantă efecturea de presiuni prin intermediul lui Sarbu Ilie. Viorel Hrebenciuc: Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap…?…”, este expresia şoc reţinută de procurori, care dovedeşte că asupra lui Crăciunescu s-au făcut presiuni dure în această afacere.

„În acest context este de menționat faptul că în luna decembrie 2013, după ce a aflat că jurista Alina Suciu, din cadrul Romsilva, a depus la ÎCCJ cererea de strămutare a procesului de retrocedare, obținând totodată și suspendarea judecății dosarului 2209/119/2013, după ce a fost admonestat de Hrebenciuc Viorel prin intermediul lui Sîrbu Ilie, Crăciunescu Adam a dispus ca Alina Suciu să nu mai reprezinte RNP Romsilva în cauzele ce privesc Domeniul Ghica Comănești și să nu mai facă deplasări în afara Bucureștiului, ceea ce a afectat în mod direct drepturile patrimoniale și interesele legitime ale acesteia”, mai spun procurorii.

În ziua de 05.12.2013, la ora 16:54:27 CRĂCIUNESCU ADAM a purtat cu șefa departamentului juridic din cadrul RNP Romsilva, următoarea convorbire telefonică:

CRĂCIUNESCU ADAM: “Ia spune-mi, cu Sturdza, ce proces am suspendat noi de la… Am cerut noi strămutare de la…”

NC: “Este suspendat procesul…”

CRĂCIUNESCU ADAM: “Acela de la…”

N C: De la Covasna, pentru că s-au abținut toți judecătorii de civil și ne-a intrat dosarul pe complet de penal. Și s-a făcut cerere de strămutare și s-a suspendat, probabil o să admită și strămutarea, pentru că nu mai sunt judecători la Covasna.”
CRĂCIUNESCU ADAM: “Cine a făcut strămutarea?”

NC: “A făcut-o A S și cu CD”

CRĂCIUNESCU ADAM: “Dar de ce au făcut strămutarea?”

CRĂCIUNESCU ADAM: Ia să-i iau eu notă de relații pe chestia asta. Formulează-mi niște întrebări.”

NC: “Bine. O să vă formulez niște întrebări.”

În data de 06-12-2013, la ora 12:25:13, CRĂCIUNESCU ADAM a purtat cu NC, șefa departamentului juridic din cadrul RNP Romsilva, următoarea convorbire telefonică: :

N: “aveți dreptate.”

CRĂCIUNESCU: “Da.”

N: “Dumneavoastră nu ați semnat cererea de strămutare, este semnată de către Comisia Județeană de Fond Funciar Bacău, Direcția Silvică Bacău iar cei de la Bacău nu au avut ce să facă.”

CRĂCIUNESCU: “N, înseamnă că eu încă, cu memoria stau bine, că îmi făceam probleme.”

N: „Stați foarte bine, dar nici eu nu știam de cererea asta de strămutare, eu nu am văzut-o, nu știu cum arată.“

CRĂCIUNESCU: „Deci, problema este că nu am semnat-o eu.“

N: „Nu. Nu ați semnat-o. Nu. Este semnată de…”

CRĂCIUNESCU: „Stai să o văd că nu m-a informat de treaba asta.”

N: „Că i-am zis“

CRĂCIUNESCU: “Cine a semnat-o? Comisia județeană? Cine a semnat-o?”

N: “Comisia Județeană Bacău, Direcția Silvică.”

CRĂCIUNESCU: “Ghelasă.”

N: “Ghelasă, da, de la Bacău a semnat-o, dar na, nu avea…”

CRĂCIUNESCU: “Da, dar trebuia să ne informeze de treaba asta, adică… Trebuie să știu ce se întâmplă. Bine, pentru treaba asta, o să discut”

N: “A fost un mare scandal atunci și a amenințat-o și…”

CRĂCIUNESCU: “În ce dată? Trebuia să mă informeze de treaba asta.”

N: “Acum două…”

CRĂCIUNESCU: “Vreau să văd… Bine că…”

N: “Da. Nu, nu ați semnat-o dumneavoastră, nu. Nu. Și poate v-a spus domnul Mohanu nu știu dacă v-a spus, nu v-a spus.”

CRĂCIUNESCU: “Nu am fost de acord cu treaba asta. Le-am zis: Nu mai încercați că astea sunt agasări asupra oamenilor care nu dau bine, ce interese ai tu să tot modific treburile astea? Că își pune întrebarea asta. De acord, eu în instanță mă duc pac! Dar nu eu.”

N: “Deci dumneavoastră nu ați fost de acord și totuși ei au făcut-o. Asta este.”

CRĂCIUNESCU: “Da. Au prins momentul când am fost plecat, să vezi și data când este.”

În aceeași zi, la scurt timp după ce a aflat că nu a semnat cererea de strămutare, Crăciunescu Adam a purtat următorul dialog cu Sîrbu Ilie:

ILIE SÂRBU: „Da. Nu te-a mai sunat ăla.“

ADAM CRĂCIUNESCU: „Am vorbit cu el. Vine luni la mine. Eu l-am sunat și mi-a răspuns după aia.”

ADAM CRĂCIUNESCU: „Da. Să vină. A! Am aflat pentru ce era supărat omul (s.n. Hrebenciuc Viorel).

ILIE SÂRBU: “Da?”

ADAM CRĂCIUNESCU: “Aia nu am făcut-o eu” (se face referire la cererea de strămutare a procesului de la Tribunalul Covasna).

ILIE SÂRBU: „Lasă că vorbim când ne vedem.“

O avere colosală adunată doar din funcţii la stat

Adam Crăciunescu a ajuns la şefia Romsilva în mai 2012. Deşi a lucrat la stat toată viaţa, fostul lider din cadrul PSD Timiş a reuşit să adune o avere colosală. Din 1980 până în 1987 a fost inginer silvic. Ulterior, până în 2003, Crăciunescu a ocupat funcții de conducere în cadrul Ocolului Silvic Timiș, Direcției Silvice Timiș, Direcției Silvice Arad și în cadrul Ocolului Silvic Timişoara. Mai apoi, în perioada 2003-2005, Adam Crăciunescu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, iar din 2006 este  profesor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. De asemenea, în perioada iunie 2008 – mai 2012, acesta a fost vicepreședintele Consiliului Județean Timiș. Potrivit declaraţiilor sale de avere, cosmetizate sau nu, Adam Crăciunescu deține, împreună cu soția sa, angajată tot la stat, cinci terenuri agricole de aproximativ 203 hectare, două apartamente și patru vile în Timiș, Arad și Vrancea. De asemenea, șeful Romsilva are bijuterii de 15.000 de euro și aproximativ 234.000 de euro la bancă. Mihaela Crăciunescu, soția fostului șef al Romsilva, lucrează la Spitalul Municipal Timișoara și, în paralel, deține prin intermediul firmei M.C. Medical două laboratoare de analize medicale, unul în Timișoara, celălalt în Arad. În perioada 2010-2013, SRL-ul acesteia a primit aproximativ  2,1 milioane de lei de la  Casele de Asigurări de Sănătate Timiș și Arad pentru “prestări servicii medicale”, fiind vorba despre  achiziții directe.

1 COMENTARIU

  1. Acesti nemernici nu merita sa stea in ichisoare ca sa mai platim pentru ei ,spinzurati de cioturile din padure provocate chiar de lacomia lor,si cind te gandesti acesti escroci si nemernici o sa primeasca si pensi speciale,ca si merita dupa ce au distrus aceasta tara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.