15.7 C
Timișoara
vineri 24 mai 2024

Dorel Săndesc, președintele asociației ATI din România: Dacă vine ca un val, ca un tsunami, va bloca sistemul

Dorel Săndesc, șeful asociației ATI din România Foto: captură TV
Creșterea rapidă a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus va reprezenta marea tragedie națională. Dacă vine ca un val, ca un tsunami, va bloca sistemul, a declarat la Digi24 Dorel Săndesc, președintele asociației de Anestezie și Terapie Intensivă din România. El se așteaptă ca numărul de îmbolnăviri să crească foarte mult în perioada următoare, iar cei mai expuși vor fi oamenii în vârstă. Ei vor fi îmbolnăviți de actualii pacienți, care fac parte din populația activă și care se mișcă foarte mult.

„Noi suntem, cumva, ultima linie a frontului, când inamicul, dușmanul, a penetrat celelalte linii, suntem noi, acolo, la ATI. Credem că dacă acum numărul este foarte mic – sunt foarte, foarte puțini pacienți critici – evoluția lor va fi la fel de dinamică, dacă nu și mai înfiorătoare, în sensul creșterii exponențiale, din momentul în care vor apărea primii. Este vorba, desigur, știm bine din datele, din experiența altor țări, din studiile făcute, este vorba de populația în vârstă”, a avertizat Dorel Săndesc.

„La noi, acum, se îmbolnăvesc oamenii activi, cei care vin în general din străinătate, care se deplasează în zonele acestea de lume activă, orașele mari, cluburi, piețe, restaurante, spectacole etc. Este, din păcate, foarte previzibil că această boală va ajunge apoi și la membrii familiilor lor în vârstă, la bunicii lor, la părinții lor și ne așteptăm ca numărul să crească foarte mult. Foarte important! Creșterea rapidă a numărului va reprezenta marea tragedie națională. Nu numărul total, pentru că numărul total e mai mic decât cazurile de gripă, dar dacă vine ca un val, ca un tsunami, va bloca sistemul”, a spus Dorel Săndesc.

El a subliniat că rolul esențial va reveni nu medicilor, ci cetățenilor României. „Aici, cei care pot contribui esențial sunt cetățenii României. Ei, respectând regulile impuse de autorități, vor putea face ca acest val să nu fie unul cu o dimensiune mare, abruptă, uriașă. E de dorit unul mai limitat ca dimensiune, chiar dacă mai persistent, dar care va putea fi manageriat de către spitale. Deci, noi suntem împreună cu tot poporul român de aceeași parte a baricadei și vom reuși numai împreună”, a pledat Dorel Săndesc într-o intervenție la Digi24.
Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :