Doliu național în Turcia după dublul atentat din Istanbul soldat cu 38 de morți

235

Turcia a decretat o zi de doliu național duminică după dublul atentat cu bombă de sâmbătă seara de la Istanbul care s-a soldat cu cel puțin 38 de morți, majoritatea polițiști, și 166 de răniți.

Premierul turc Binali Yildirim a ordonat ca steagurile să fie coborâte în bernă după ce un vehicul capcană a explodat în apropierea unei mașini de transport a poliției, la ora 22:29 (19:29 GMT), în fața Vodafone Arena și, 45 de secunde mai târziu, un kamikaze s-a aruncat în aer în mijlocul unui grup de polițiști în parcul din apropiere Maçka.

Totodată, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a amânat o vizită prevăzută în Kazahstan după dublul atentat comis în centrul orașului Istanbul.

Președintele Erdogan urma să efectueze duminică o vizită în această republică din Asia Centrală, însă călătoria a fost amânată pentru o dată ulterioară din cauza dublului atac produs la Istanbul, oraș zguduit în acest an de mai multe atacuri pentru care au fost acuzați rebelii kurzi și jihadiștii.

Șoimii Libertății Kurdistanului revendică dublul atentat

Șoimii Libertății Kurdistanului (TAK), o grupare radicală apropiată rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat dublul atentat cu bombă produs sâmbătă seara în centrul metropolei Istanbul și soldat cu cel puțin 38 de morți, majoritatea polițiști.

Gruparea și-a mai asumat responsabilitatea pentru alte atacuri comise în acest an pe teritoriul Turciei.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a convocat pentru duminică o reuniune de securitate, după ce anterior declarase că că Turcia ‘va lupta până la capăt împotriva terorismului’.

„Nu vom lăsa acest atentat nepedepsit. Vor plăti un greu tribut”, a mai spus președintele turc, care și-a amânat vizită prevăzută pentru duminică în Kazahstan.

Două explozii, una provocată de un vehicul-capcană, cealaltă de un kamikaze, s-au produs sâmbătă seara la un interval de sub un minut în apropierea stadionului Vodafone Arena al echipei de fotbal Beșiktaș.

Cel puțin 30 de polițiști, șapte civili și o persoană neidentificată au fost uciși, iar 166 de oameni au fost răniți, potrivit autorităților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.