Doi turiști, tată și fiică, blocați pe munte din cauza viiturilor

95

Doi turișit maghiari, tată și fiică, au rămas blocați ore în șir pe o stâncă în Cheile Crivadiei, în apropiere de comuna Baru Mare, în urma unei viituri. Cei doi nu erau echipați corespunzător pentru o drumeție pe munte, însă au avut noroc prin faptul că erau într-o zonă cu semnal GSM și au putut solicita ajutorul salvatorilor. Operațiunea, la care au participat pompieri, alpinişti, salvamontişti Salvaspeo şi jandarmi a durat mai bine de o oră, iar cei doi turiști au ajuns teferi „liman”.

Alertă, luni după-masa, pentru salvatorii din județ după ce doi turiști maghiari, un bărbat în vârstă de 55 de ani și fiica acestuia de 13 ani, care s-au refugiat pe o stâncă din canion după ce nivelul pârâului Crivadia a crescut amenințător. Deoarece torentul în chei a ajuns la o adâncime de aproximativ doi metri echipele de intervenție nu au putut înainta spre persoanele izolate prin chei fără să se pună în pericol. În acest context, a fost solicitat elicopterul SMURD Mureş configurat şi pentru salvări de la înălțime cu troliu dar, din cauza condițiilor meteo, acesta nu s-a putut ridica de la sol. „Pompierii alpinişti au ținut în permanență legătura, prin telefon, cu cei doi turişti, iar de îndată ce nivelul apei a scăzut au înaintat, însoțiți de salvamontiştii Salvaspeo, spre locul în care erau blocați. Turiştii au fost scoşi în siguranță din canion, niciunul neavând nevoie de îngrijiri medicale. În operațiunile de salvare au fost implicate echipaje de pompieri de la Detaşamentul Petroşani, de alpinişti de la Detaşamentul Deva, de salvamontişti Salvaspeo şi de jandarmi ai IJJ Hunedoara”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, maior Anemona Doda.

Nu erau echipați de munte, dar aveau semnal GSM

Cei doi turişti maghiari, surprinşi de viitură în Cheile Crivadiei, nu erau echipați pentru munte, însă norocul lor a fost că se aflau într-o zonă cu semnal GSM. Salvamontiștii susțin că vremea în zona în care se aflau cei doi era însorită, fiind posibil ca viitura să se fi format în urma unei ploi torențiale căzute în amonte

Cei doi au fost surprinşi de o viitură între două cascade şi au fost nevoiţi să rămână acolo. Din păcate, cei doi nu erau echipaţi de munte. Au avut noroc pentru că se aflau într-o zonă cu semnal GSM şi au ştiut unde se află, astfel că operaţiunea de salvare s-a desfăşurat mult mai repede”, a pecizat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean

Acesta a mai precizat că acţiunea de salvare s-a derulat pe parcursul unei ore, iar cei doi turişti au fost predaţi echipajului de la Ambulanţă pentru o evaluare a stării lor de sănătate.

Cod galben de ploi torențiale până mâine

Județul Hunedoara se afla de astazi, până în data de 1 august, sub incidența codului galben de fenomene meteo periculoase caracterizat prin averse cu caracter torențial ce pot depăşi 25 de litri pe metru patrat. Cheile Crivadiei, un canion calcaros cu o lungime de aproximativ un kilometru, sunt situate pe raza Parcului Național Grădiştea Muncelului-Cioclovina.

Sursă: servuspress.ro

LĂSAȚI UN MESAJ