Dispare euro? Viitorul ambasador american la UE crede că moneda europeană va mai dura un an şi jumătate

766
BP3XTC A one Euro coin broken into several pieces

Ted Malloch, omul pe care preşedintele american Donald Trump îl vrea ambasador al SUA la Bruxelles, dă un avertisment sumbru cu privire la soarta monedei unice europene.

Euro ar putea dispărea în 18 luni, avertizează Mulloch, fost secretar-adjunct al ONU, relatează BBC.

Pentru Ted Mulloch, profesor de economie la Henley Business School, moneda euro, la fel ca şi UE, a servit direct intereselor Germaniei, iar acest lucru s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva construcţiei de pe continentul european.

„Aş reduce expunerea pe piaţa euro. Valuta aceasta nu e doar pe punctul de a ceda, ci chiar ar putea dispărea într-un an, un an şi jumătate. Nu sunt singurul economist care vede lucrurile astfel. Joseph Stiglitz, spre exemplu, a scris o întreagă carte despre acest lucru”, susţine Mulloch.

Americanul crede că acestea sunt realităţi politice care justifică anularea oricăror discuţii pe tema acordului TTIP dintre UE şi SUA, o decizie pe care noul lider de la Washington pare să o fi luat încă din perioada campaniei electorale de anul trecut.

În acelaşi timp, Marea Britanie pare favorizată în a obţine o înţelegere bilaterală avantajoasă cu SUA în următoarele luni, prin prisma deciziei premierului Theresa May de a continua procesul de separare de UE.

„Cred că preşedintele Trump se opune organizaţiilor suprastatale. El crede în naţiuni, în relaţii bilaterale, iar, din acest punct de vedere, ar putea considera că UE şi-a depăşit rolul”, afirmă omul care ar putea reprezenta SUA la Bruxelles.

ted-mulloch

Theresa May va fi primul lider de guvern pe care Trump îl va primi la Casă Albă, vizita să putând să aducă pe masa discuţiilor şi o încheiere rapidă a unui accord comercial bilateral între cele două ţări.

Cu toate acestea, există destule voci care susţin că Marea Britanie nu poate beneficia de o astfel de înţelegere, nefiind încă membru autonom al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, în acest caz acordul urmând să fie discutat în termenii apartenenţei Regatului Unit la UE.

Pentru Mulloch însă, acestea sunt doar amănunte neesenţiale, posibilul ambasador SUA pe lângă UE folosind un ton şi mai sumbru în privinţa viitorului Uniunii, prin prisma viitoarelor alegeri ce urmează să fie organizate în toamna acestui an în Franţa, Germania şi Olanda.

„Personal, nu sunt aşa sigur că vom mai avea o Uniune Europeană cu care să purtăm negocieri pe tema liberului schimb”, spune profesorul Ted Mulloch.

LĂSAȚI UN MESAJ