14 C
Timișoara
miercuri 24 aprilie 2024

Diaconu: „Este cel mai important proiect al orașului, după Revoluția din 1989”

Orașul de pe Bega a câștigat vineri, 16 septembrie, titlul mult așteptat de Capitală Culturală a Europei. Dan Diaconu, viceprimarul municipiului și unul dintre membrii organizației Timișoara Capitală Culturală Europeană, face publice sumele de bani cu care va fi sprijinit orașul

Ce înseamnă acest titlu pentru Timișoara și pentru timișoreni?

Acest titlu reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale orașului. Titlul câștigat este cel mai important proiect al orașului, după Revoluția din 1989.

În ce constau transformările, care urmează să vină?

Transformările vor fi cu siguranță majore. Avem în programul pe care l-am depus o serie de schimbări în infrastructura culturală, în primul rând. Vorbim de construcția unui centru de artă, experiment și tehnologie, vorbim de construcția unui centru de industrii creative. De asemenea includem reabilitarea unor spații culturale, cum ar fi: Palatul Culturii, Muzeul Banatului, Sinagoga din Cetate, Cinematografele din oraș. Acest lucru va crește din punct de vedere al capacității, realizarea unor evenimente culturale. Aici vorbim și de multe investiții în accesibilitate, pe care ni le-am propus și pe care trebuie să le rezolvăm împreună cu guvernul României și cu fondurile europene. Vorbim aici de lucrări de fluidizare a traficului, de lucrări pentru piste de biciclete etc.

Când se va începe activitatea efectivă?

De luni, 19 septembrie, începem activitatea, pentru că, deși 5 ani pare a fi o perioadă îndelungată, nu este. Toate investițiile pe care le avem de făcut sunt de amploare. De asemenea, lucrul la programul cultural trebuie să înceapă de acum. Consolidarea tuturor parteneriatelor artistice, cu cei din întreaga Europă și din lume. Sunt peste 300 de parteneri care au participat la acest proiect. Urmează să fie aprofundate. Partea de investiții nu așteaptă deloc, astfel că luni ne apucăm de treabă.

Care sunt instituțiile care sprijină orașul și care au alocat sume de bani, până la momentul actual?

Până în momentul actual vorbim de sume concrete doar din partea Consiliului Local Timișoara. CLT a alocat suma de 20 de milioane de euro pentru programul cultural al anului 2021, dar și pregătirea lui anterioară și, de asemenea, o sumă cuprinsă între 40 și 50 de milioane de euro pentru proiectele de accesibilitate și infrastructură culturală. Consiliului Județean Timiș a alocat 5 milioane de euro pentru programul cultural și vor contribui pe partea lor de infrastructură culturală. Uniunea Europeană alocă pentru acest titlu un premiu în valoare de 1,5 milioane de euro. Bani europeni vom continua să atragem prin ceea ce ni se permite pe programele transfrontaliere cu Serbia și Bulgaria. Guvernul, din păcate, până în momentul de față nu și-a stabilit suma pe care o va aloca programului cultural. Este o premieră negativă în acest sens. Din ceea ce am înțeles de la Minsterul Culturii, pe parcursul acestei competiții, contribuția lor va fi de aproximativ 12 milioane de euro. Contribuția și mai mare a Guvernului trebuie să se ilustreze în felul în care va arăta acest oraș în 2021. Aici vorbim de investiții serioase în infrastructură, patrimonii istorice. Noi avem proiecte propuse de infrastructură culturală în valoare de  56 de milioane de euro, dar și proiecte de accesibilitate de peste 200 de milioane de euro, aici vorbind de aeroport, autostradă către Belgrad și alte elemente extrem de importante pentru oraș. Înțeleg că domnul prim-ministru și-a arătat toată deschiderea, după obținerea titlului. Însă, pentru crearea de infrastructură, ne aflăm într-un paradox.

Ce se va întâmpla cu centura Timișoarei?

Centura Timișoarei este prevăzută a se realiza în anul 2022. Nu cred că acest aspect ne va ajuta foarte mult pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Sunt convins că toate lucrurile de acum se vor schimba . Nu este vorba doar de imginea Timișoarei, ci și de imaginea României în lume. Asta trebuie să atragă atenția celor din Guvernul României.

Declaraţie emoționantă a mitropolitului Banatului despre Timişoara!

ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, a vorbit despre Timişoara, noua Capitală Culturală Europeană.

El a fost printre cei care au susținut în fața Comisiei internaționale orașul Timișoara pentru a fi capitală europeană a culturii. În discursul său a arătat că ”Europa merită să aibă o Capitală Culturală întemeiată pe martiri”.

”Omul se naşte o singură dată în viaţă. O ţară se naşte de mai multe ori. Ultima dată, România s-a născut la Timişoara. Nu s-a născut din stâncă, ci din cenuşa şi sângele martirilor din Timişoara. Şi astăzi trandafirii din Timişoara sunt roşii, căci se hrănesc încă din sângele cald al martirilor. Tot aici au lăstărit primii muguri ai democraţiei româneşti. Atribuirea titlului onorific de Capitală Culturală Europeană acestei cetăţi ar însemna pentru locuitorii ei o floare a recunoştinţei pentru martirii ei. Aceşti martiri au visat şi au luptat pentru ca România să-şi recapete locul pe harta Europei. Cred că Europa merită să aibă o Capitală Culturală întemeiată de martiri”, a afirmat ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un nou pod peste Bega și o pasarelă pentru pietoni în zona centrală a Timișoarei

Timişoara va avea un nou pod peste Bega, dar şi o inedită pasarelă pietonală. Lucrările vor putea demara în 2025, iar termenul de realizare...

Program special al Direcției de Evidență a Persoanelor Timișoara

În zilele libere din perioada 1-6 mai 2024, la Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara va funcționa Biroul înregistrări decese,...

Citește și :