Dezbatere publică pe buget… fără buget. M10 trage un semnal de alarmă!

75

Primăria Timişoara a anunţat locuitorii urbei că pot participa la o dezbatere publică pe marginea proiectului de buget pentru anul 2016, însă proiectul nu poate fi consultat nici acum pe site-ul instituţiei. Asta deşi reprezentanţii Primăriei Timişoara anunţau că proiectul de buget va fi făcut public marţi dimineaţa.

Dezbaterea publică a fost anunţată de luni, 25 ianuarie, şi este programată pentru data de 28 ianuarie. Adică cu doar 3 zile înainte. Însă despre veniturile, cheltuielile şi investiţiile municipalităţii nu se cunoaşte nimic. Proiectul de buget nu este făcut public nici acum, cu 2 zile înaintea dezbaterii.

Politicienii nu au aşteptat mult să tragă un semnal de alarmă că este, din nou, încălcată legea privind transparenţa decizională.

„M10 Timiș constată cu îngrijorare faptul că Primăria Timișoara nu și-a reconsiderat practicile de lucru nici la acest început de an, perpetuând încălcarea gravă a prevederilor Legii 52/2003 privind transparența actului decizional. Astfel, cu mai puțin de trei zile înainte de data dezbaterii, proiectul de buget pe 2016 nu poate fi consultat pe pagina de internet a Primăriei. În plus, anunțul legat de dezbatere a fost făcut public cu doar patru zile înainte de organizarea acesteia, fiind încălcată și cerința legală care prevede respectarea unui termen de minim 10 zile”, transmit memebri M10 Timiş.

Politicienii îi cer primarului şi instituţiei pe care o conduce să îşi revizuiască parcticile şi să facă publice, din timp, toate documentele de interes public.

„Îi semnalăm pe această cale domnului primar Nicolae Robu faptul că instituția pe care o conduce le propune timișorenilor o situație cel puțin paradoxală: o dezbatere de proiect fără… proiect. Mai precis, fără posibilitatea informării prealabile asupra conținutului documentului lansat în dezbatere. Remarcăm, de asemenea, că toate aceste aparente scăpări reprezintă atât încălcări ale legii cât și eajunsuri care plasează sub semnul îndoielii o parte din bunele intenții ale Municipalității”, mai precizează M10.

De aceeaşi problemă se lovesc şi consilierii locali care nu au posibilitatea de a analiza multe din proiectele de hotărâre pe care trebuie să le aprobe în şedinţele de plen. În decembrie de exemplu, în ziua plenului, pe site-ul Primăriei Timişoara puteau fi consultate aproximativ 10 proiecte de hotărâre. Ordinea de zi a şedinţei a cuprins însă peste 30 de puncte, iar edilul şef a venit şi cu o listă suplimentară de alte câteva proiecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.