Hreanul sau usturoiul combat virusul? Ba mierea! sfaturi naturiste și leacuri băbești de piață FOTO-VIDEO

852

Hreanul sau usturoiul combat virusul? Ba mierea!

Cum vremurile sunt tulburi asemenea celor din filmele apocaliptice lumea reacționează în fel și chip. Unii se panichează peste măsură din mai nimic și văd sfârșitul lumii apropiindu-se acuș-acuș. Mai sunt și din cei ce râd cu inconștiența omului lipsit de griji ce cred că pericolul cel mai mare este de a rămâne fără un pic de provizii în casă. Ce s-ar face bieții de ei dacă îi prinde momentul fără aprovizionarea făcută?
Deși de sâmbătă președintele țarii a anunțat că va decreta starea de urgență evenimentul a avut loc doar luni pe la amează.
De duminică orașul a arătat ca în anii 70. Se circula la fel de leje pe majoritatea arterelor. Cele principale erau ceva mai aglomarate dar pe străzile secundare nu trecea nici un vehicul. Străzile pustii semănau cu cele din recuzita unui western unde doar vântul mai mișcă ciulinii deșertului. Dar liniștea e înșelătoare.
Piețele sunt din altă lume. Acolo forfota este la ea acasă. Produse destul de multe. Marfă din abundență, de calitate așa și așa. Doar un ochi foarte versat poate observa că ceva este diferit. Măștile de protecție microbiană se văd pe câteva fețe. Nu prea multe dar suficiente ca să te ducă imaginația la o piață asiatică. Doar vorba răstită diferă.
Piața de fân din estul orașului are cam de toate. Flori, ceapă, ridichi, cartofi, leuștean, mărar, roșii ce par acum culese de pe plaiurile batave ori anatoliene dar pe care oricine jură că sunt băștinașe de pe la noi.
-Merge vânzarean nu sau speriat lumea de virus?”
-Merge da` nu așa bine! răspunde o doamnă ce abia mai apuca o secundă de odihnă printre clienții ce stau la coadă. Oare ce o fi însemnând foarte bine la dânsa? poate un rând de multe zeci de persoane.
Un domn cu masca atârnând cam aiurea ce nu-l proteja de nimic vrea să ne dea un sfat medical necerut.
– Hai să vă explic cum e cu virusu asta!
-Cum e ?
-Dacă te lași te atacă. Dacă iei măsuri nu are nici o șansă! Uite eu în fiecare dimineață iau niște hrean ras și nu am nimic! Numa uneori mai răcesc dar nu am nimic! spune naturistul plin de ințelepciune agitând un pet de bere.
-Asta-i fix c….t! îi răspunde un ortac de-a lui ce se uita cu jind la petul cu bere. Al lui era deja gol. „Usturoiu e sfânt, da să fie de ăla românesc. Ăla chinezesc degeaba e frumos că nu e bun de nimic!” „Uite la mine ce puternic sunt la vîrsta mea!”
-Păi ce vârstă aveți? apare firească întrebarea la afirmațiile celui de-al doilea naturist ce părea că a dus deja în spate trei sferturi de veac.
-Acușa fac cinzeci de ani, la vară! vine răspunsul incredibil. Probabil usturoiul l-a conservat așa bine (?).
– Io nu port mască și nu mă sperii vine un al treilea răspuns de la un vânzător de miere. Nu suport masca nici când umblu la albine. Dar ascultați ce vă spun. Mierea curată de albine este cel mai bun medicament. Dacă iei o linguriță pe stomacul gol în fiecare dimineață nu ai treabă cu medicii. E și afrosidiac (sic!)! ne îndeamnă neguțătorul ce realmente arăta plin de energie. „Eu am încă un copil mic acu la bătrânețe!” Dorim copilului să crească mare și vracilor de ocazie sănătate multă.
Dar cu adevărat impresionanat arată sectorul de produse de carne și lactate. Curățenia este la ea acasă. Se vede o atenție sporită la măsurile de igienă. Toți au mănuși sau pungi de plastic pe mână. Clienții cumpără pe alese.
Nici piața din Calea Girocului nu arată rău. Chiar dacă este mai mică și mai puțin cunoscută de orășenii din alte cartiere curățenia este evidentă. Lumea nu prea bagă în seamă măsurile de izolare. Doar câte o mască ne mai aduce cu picioarele pe pământ.
O situație cam la fel am întâlnit și a doua zi în piața Iosefin. Marfă destul de multă (poate nu ca în zilele cele mai bune). Calitate bună cam la orice. Dar și multe standuri cu marfă adusă din îndepărtatul Kitai. Nici nu mai miră pe nimeni cum ne-am pricopsit și cu un virus taman de acolo. O seamă de tarabe sunt închise dar destul de multe funcționează ca în zilele bune. Am vîzut chiar și vânzători cu mănuși. Unii poartă cu nonșalanță chiar și măști de parcă tocmai au ieșit dintr-o operație.
Aprope nimeni nu este la curent cu regulile de igienă impuse. Merele sunt lustruite cu o cârpă și sunt de un luciu ireal!
Ireale sunt și timpurile pe care le străbatem dar cu un usturoi totul trece!
Dar cine ține cu adevărat la sănătate sa și a celor apropiați ar fi bine să asculte și sfatul medicilor nu doar al vracilor de piață.

 

LĂSAȚI UN MESAJ