11.4 C
Timișoara
joi 29 februarie 2024

Deși natalitatea în Timiș este în scădere accentuată, numărul elevilor de școală crește în fiecare an

Datele statistice arată că județul Timiș se confruntă cu o scădere a natalității. Cu toate acestea, numărul elevilor din județ crește, localitățile din jurul Timișoarei înregistrând creșteri spectaculoase.

Cifrele Institutului Național de Statistică arată că în județul Timiș s-au născut în anul 2020 7.575 de copii. În 2022, în Timiș s-au născut cu peste 1.000 de copii mai puțin. În tot acest timp, județul Timiș înregistrează o creștere a numărului de elevi.

Potrivit inspectorului școlar general adjunct al județului Timiș, Halasz Francisc, în acest an în Timiș învață aproximativ 104.000 de elevi, cu 3.000 mai mult decât în urmă cu trei ani. „În ultimii trei ani avem o tendință de creștere. În anul acesta școlar în clasa a opta avem 5.800 de elevi iar în clasa pregătitoare avem 6.680. Probabil această tendință se va menține și în anii următori”, a declarat inspectorul școlar general adjunct al județului Timiș.

Halasz Francisc consider că principalul motiv al creșterii numărului de elevi este migrația familiilor din alte zone ale țării în județul Timiș, din rațiuni economice.

„Numărul familiilor sporește și vorbim în primul rând de zona periurbană. Cele mai creșteri sunt la Dumbrăvița, Giroc și Moșnița Nouă. Ca să avem un termen de comparație, la Dumbrăvița avem trei clase de a opta și 14 clase pregătitoare. La Giroc avem trei clase a opta și 10 clase pregătitoare. Încetul cu încetul se adaugă Sânandrei, Giarmata, Ghiroda, dar aici creșterile nu sunt atât de spectaculoase”, a mai explicat Halsz Francisc.

Potrivit inspectorului școlar general adjunct al județului Timiș, în timp ce numărul elevilor din localitățile periurbane Timișoarei este tot mai mare, școlile din satele mici se închid din cauza lipsei de elevi. În ultimii trei ani s-au desființat, în sate, șapte școli cu clasele I-IV și șase grădinițe.

Sursa: https://adevarul.ro/

Alte subiecte :

Cum arată calendarul complet al alegerilor din acest an

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri seara, la România TV, calendarul stabilit în coaliție pentru toate alegerile din acest an: 9 iunie – alegeri locale...

Ajutoarele de stat plătite companiilor din România în 2023 reprezintă 2% din PIB

Companiile economice din România au beneficiat de ajutoare de stat plătite în cursul anului 2023 în valoare totală de circa 29,5...

Citește și :