11.2 C
Timișoara
miercuri 17 aprilie 2024

Demarează a treia ediție a programului „Timișoara decide!” 

Proiectul de hotărâre aferent regulamentului de bugetare participativă pentru 2024 a fost publicat pe site-ul primăriei și potae fi consultat la următorul link:

https://www.primariatm.ro/proiecte-hcl/1006b31c-7aa5-4ec4-84ef-b113d18857d2 .
Documentul va sta 30 de zile în consultare, în această perioadă urmând să fie organizată și o dezbatere publică pe tema regulamentului joi, 4 aprilie, ora 17:00, în Sala de Consiliu a Municipiului Timișoara.
Instrumentul bugetării participative se adresează timișorenilor care doresc să se implice în proiecte de interes comunitar. Acesta creează cadrul de lucru prin care cetăţenii pot trimite propuneri de proiecte şi pot decide prin vot proiectele care vor fi implementate. Campania vizează transferul responsabilităţii decizionale către locuitorii orașului, pentru o sumă totală de aproximativ 4 milioane de lei, destinată implementării propunerilor care vor întruni cele mai multe voturi. Numărul de proiecte finanțate va fi determinat de voturile primite și de valoarea însumată a proiectelor până la suma totală alocată.
Pe baza rezultatelor anterioare, au fost stabilite o serie de obiective specifice pentru cea de-a treia ediție a Campaniei de buget participativ „Timișoara Decide”, pentru a crește eficiența și nivelul de implicare a cetățenilor:
1. Alocarea bugetului total de 4 mil. lei în mod egal, câte 500.000 lei/zonă, pentru cele opt zone definite mai jos:
https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1b1uOAAkyQL_b5YJ0WrMan4m6ey3ducQ&usp=sharing ;
se preconizează, astfel, creșterea gradului de distribuție teritorială a proiectelor câștigătoare
2. Creșterea coeziunii sociale și a calității vieții în cartiere prin încurajarea propunerilor de proiecte ce vizează spații publice comune în următoarele domenii:
✓ Spații verzi
✓Locuri de joacă
✓ Spații comune (zone pietonale, piațete, scuaruri etc.)
✓ Spații dedicate sportului
✓ Alte proiecte în beneficiul cetățenilor
Totodată, pentru creșterea calității propunerilor de proiecte primite, propunem următoarele criterii de eligibilitate suplimentare:
– inițiatorul să locuiască, să lucreze sau să învețe în proximitatea adresei pentru care face propunerea de proiect sau să fie o persoană implicată activ în viața civică a zonei, iar propunerea se va adresa în principal comunităților din zona respectivă sau răspunde unei nevoi a acesteia;
– propunerea să nu reprezinte o intervenție punctuală care poate fi asimilată unei sesizări ;
– perioada de implementare, conform procedurilor legale aferente fiecărui proiect, să nu depășească 2 ani;

Până în prezent, au avut loc două ediții ale campaniei de bugetare participativă, în 2022 și 2023. Anul trecut au fost înregistrate următoarele rezultate:
– 117 propuneri de proiecte depuse, cu 4 mai mult față de prima ediție;
– 8.228 votanți, cu 1.513 în plus, respectiv +23%, față de prima ediție;
– 18.693 voturi, cu 565 mai puțin, respectiv -3%, față de prima ediție;
– 47% dintre votanți au susținut numărul maxim de proiecte posibile mai exact 5 proiecte, numărul acestora dublându-se față de prima ediție;
– în 2023, campania pilot dedicată zonelor urbane marginalizate cu buget dedicat a determinat creșterea nivelului de implicare civică a cetățenilor din cele patru zone: Kuncz, Polonă, Fratelia și Ronaț.
Dintre proiectele finalizate sau în curs de finalizare, finanțate prin mecanismul de bugetare participativă amintim:
Zona Lunei Vrea Parc Verde
Reparații trotuar strada Polonă
Laboratorul digital – Liceul Moisil
Cabinet de robotică – Școala 30 – parte din proiectul HUB EDUCAȚIONAL COMUNITAR INCLUZIV Școală-Familie-Comunitate
Îmbunătățiri la pista de biciclete de pe bdul Eroilor de la Tisa
Treceri de pietoni mai sigure ! – str. Muzicescu
Toatele publice în parcuri
Persoanele care doresc să participe la dezbaterea ce va avea loc în 4 aprilie 2024 de la ora 17:00, în Sala de Consiliu a Municipiului Timișoara, își vor anunța intenția de participare până cel târziu în data de 03.04.2024, ora 11:00 și, totodată, vor transmite opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la adresa de e-email camelia.crisan@primariatm.ro . Opiniile pot fi transmise și online pe platforma Decidem: https://decidem.primariatm.ro/processes/bugetparticipativ2024

Alte subiecte :

Colaborare culturală și educațională între Valencia și Timișoara

O temă deosebit de incitantă a fost aleasă pentru a fi cercetată în cadrul academic de profesoara Ariana Maria Jupâneanț. O...

FOTO – VIDEO | Percheziții în Timiș, într-un dosar deschis pentru trafic de droguri de mare risc

Procurorii DIICOT Timiș și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate au descins, azi dimineață, la nouă adrese din județul Timiș și municipiul București....

Citește și :