0.1 C
Timișoara
joi 22 februarie 2024

Delicatese șvăbești din Banat: Păturată pe crumpi

Pentru gurmanzi, prezentăm în cele ce urmează, o reţetă străveche din Banat – Păturată pe crumpi sau „Turtă-ncinsă pe crumpi”, aşa cum o făceau bunicile şi străbunicile noastre în satele bănăţene. La originea acestei mâncări regeşti e o reţeta şvăbească – găluşte fierte direct în mâncare – Strudlknedle , în traducere foarte liberă „ştrudel-găluşcă”. ”O mâncare bogată, sărbătorească, ce îmi aduce aminte de baba mea, D-zeu s-o ogineasca, şi de o grămadă de ghiduşii în picioarele goale, din copilărie!” scrie retetecalamama.ro.

INGREDIENTE PÃTURATÃ PE CRUMPI:
Păturata:
2 pahare de făină (un pahar de 150 ml)
3/4 din acelaşi pahar apă rece
1 linguriţă de ulei
1 linguriţă de oţet
1 praf de sare
ulei pentru uns foaia

Mâncarea de cartofi:
1 bucăţică frumoasă de şuncă de casă, pe care am ţinut-o peste noapte la desărat în apă – puteţi folosi ce afumătură vreţi (opţional, păturata poate fi făcută să fie complet de post, caz în care se renunţă la carne şi se adaugă pe lista ingredientelor 3-4 linguri de ulei)
5 cartofi mari, albi, tăiaţi rondele
4 cepe mijlocii tăiate cubuleţe
1 morcov
1 paradaisă (roşie)
boia de ardei dulce
opţional, 1 fir de praz (care nu are nicio legătură cu reţeta moştenită, dar m-am gândit că nu are ce să strice)
1 foaie de dafin
sare, piper

Umplutură (care e facultativă):
brânză proaspătă de vaci
puţină telemea
mărar
1 ou

paturata 2

PREPARARE PĂTURATA PE CRUMPI:
Se începe cu aluatul, framantati din toate ingredientele de mai sus un aluat neted, elastic (asta înseamnă frământat, nu glumă! – sau, o varianta mult mai comodă, se frământă cu maşină de pâine sau robotul). Daţi o formă de bilă, ungeti cu ulei şi îl înveliţi cu o folie, îl daţi la frigider pentru 20-30 de minute.

Când e rumenă, o scoateţi şi o păstraţi la cald. În grăsimea rezultată (dacă mai e nevoie mai adăugaţi ulei) puneţi ceapă, morcovul şi, în cazul de faţă, cam jumătate de praz tăiat rondele (opţional).

Când şi când mai amestecăm, până când ceapă e sticloasă, prazul s-a răspândit şi el prin cratiţă.

Este momentul să adăugăm paprika, punem cărniţă înapoi în oală, feliile de cartofi, roşia curăţată de coajă şi tăiată cubuleţe, foaie de afin, sare, piper după gust şi apă cât să acopere toate astea, şi dăm la foc mic, mic, acoperit:

Scoatem aluatul de la frigider, îl aşezăm pe planul de lucru înfăinat bine şi îl întindem cu sucitorul, cam de 8 milimetri (aprox) stropim cu ulei şi lăsăm să se odihnească vreo 5 minute.

După timpul de odihnă, începem şi tragem de marginile aluatului în toate părţile, mai băgăm mâna pe dedesubt şi îl întindem şi de la mijloc, ideea e că trebuie să obţinem o foaie uniformă şi foarte subţire. În imaginea următoare puteţi observă detaliile fetei de masă prin aluatul care e subţire că foiţa de ţigară.

Dacă se optează să se facă o păturata pe crumpi de post, se renunţă la umplutură şi se unge bine cu ulei foaia pe toată suprafaţă, se presară eventual cu o mâna de verdeaţă (pătrunjel verde tocat, ceapă verde) şi se rulează cu ajutorul fetei de masă.

Pentru varianta cu umplutură de brânză, la fel, se stropeşte foaia de aluat cu ulei, se aşează umplutură la o margine a foii de aluat, sau se presară umplutură din loc în loc pe toată suprafaţă acesteia, se rulează plăcintă, ajutându-ne de faţă de masă, se răsuceşte în formă de spirală şi se aşează în cratiţă în care mâncărică fierbe la foc mic:

Totul se dă la foc mic de tot, sub capac, cam 30-40 de minute (în cazul în care nu e suficient lichid în oală când puneţi plăcintă, mai adăugaţi). E…nu are rost să vorbim multe, îmi pare rău că aromă nu poate să va parvină prin intermediul monitorului. Nu îi mai trebuie nimic lângă, nici piţa, nici salată, e o mâncare perfectă aşa cum e!

Sursa text + foto: retetecalamama.ro

Alte subiecte :

Guvernul Ciolacu&PNL bagă mâna până la cot în banii Timișoarei

Guvernul Ciolacu&PNL bagă mâna până la cot în banii Timișoarei. Fiecare leu reținut în București înseamnă un leu furat din orașului nostru. Semnează petiția....

Ritivoiu nu-l iartă pe Nica! Bătălia pe banii primarilor din Timiș se ascute | VIDEO

În ianuarie, prefectul Mihai Ritivoiu a atacat în contencios administrativ hotărârile privind repartizarea sumelor din fondul pus la dispozitia instituției si a celor defalcate...

Citește și :