Delicatese ca la Ana-Lugojana: clătite bănățene

  5235

  Oricine a trecut prin Timișoara sau prin împrejurimi și a luat masa la unul din restaurantele locale, a avut prilejul să observe, la capitolul “desert” al meniului, așa numitele “Clătite bănățene” sau “Clătite ca la Ana-Lugojana”. Cei care au avut curiozitatea să și guste aceste clătite bănățene, nu le-au uitat prea ușor.

  Clătite fine, umplute cu brânză cremoasă și stafide, înotand într-un sos de vanilie și acoperite de bezea caramelizată… ar satisface visele oricarui gurmand, nu? Se pare ca acest desert a fost lansat în zilele de glorie ale Hanului Ana-Lugojana, aflat pe drumul care leagă Lugojul de Făget. Din păcate, anii ce s-au scurs au șters trecuta strălucire a hanului, însă clătitele s-au răspândit în tot Banatul.

  Clătitele bănățene se pot monta în porții individuale de câte două persoane sau pe platou, socotind câte două clătite pentru fiecare mesean (varianta preferată și atunci când se fac clătitele acasă) și se pot, de asemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasă. …și o altă „ediție”, montată pe un platou unic de împărțit cu toți mesenii:

  Timp de pregătire: 01:00 ore
  Timp de gătire: 00:30 ore
  Timp Total: 01:30 ore
  Număr porții: 4 portii
  Grad de dificultate: mediu

  INGREDIENTE CLĂTITE BĂNĂȚENE:

  8 clătite pregătite după reteta preferata a fiecăruia, preferabil cât de subțiri
  250 de grame de brânză de vaci
  5 ouă
  2 plicuri de zahăr vanilat
  200 grame de smântână dulce
  250 de grame de zahăr
  Opțional: coajă rasă de la 1 portocală
  stafide
  unt pentru uns vasul gratinabil

  Clatite banatene

  PREPARARE CLĂTITE BĂNĂȚENE:
  Pentru umplutură, brânza se amestecă cu 1 ou întreg, 50 de grame de zahăr, stafidele, puțină coajă rasă de portocală (opțional) și 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat.

  Se pregătește sosul de vanilie: se separă ouăle, gălbenușurile se mixează cu 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat, 80 de grame de zahăr si smântâna.

  Clătitele se umplu cu amestecul de brânză și se împachetează ca sarmalele.

  Clătitele astfel pregătite se așează într-un vas termorezistent uns cu unt, presărând fulgi de unt și pe deasupra.

  O altă opțiune este să se monteze clătitele în vase mai mici de tip gratin, în care să intre câte două clătite pentru fiecare porție.

  Se toarnă peste clătite crema de gălbenușuri si smântână și se dau în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

  Cât timp clătitele se gătesc în cuptor, albușurile se bat spumă tare cu sarea, se adaugă zahărul rămas (120 de grame) și se continuă să se bată până când zahărul e complet dizolvat și se obține o bezea fermă, lucioasă.

  După aproximativ 10 minute, când crema de gălbenușuri pare să se închege pe la marginile vasului, se scoate vasul din cuptor și se montează rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un poș pentru ornare cu deschizătura stelată, după preferință. Tot opțional, se poate presăra desupra bezelei puțină coajă rasă de portocală.

  Se reintroduc clătitele în cuptor până se caramelizează bezeaua și se servesc imediat, fierbinți.

  Desigur, dacă veți opta pentru a monta clătitele bănățene în porții individuale, ca la restaurant, veți obține un preparat cu un aspect mult mai plăcut și mai îngrijit, însă varianta mai comodă e la fel de excepțional de gustoasă. Credeți-mă, dragilor, aceste clătite la cuptor sunt unele din cele mai gustoase și satisfăcătoare deserturi din câte am încercat și așa de modă veche cum sunt ele, oridecâte ori le pregătesc (din nou) la mine acasă e sărbătoare.

  Sursa: retetecalamama.ro


  Warning: mysqli_query(): (HY000/1): Can't create/write to file '/tmp/#sql_6d7e_0.MAI' (Errcode: 28 "No space left on device") in /home/banatula/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2024

  Eroare în baza de date WordPress: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_6d7e_0.MAI' (Errcode: 28 "No space left on device")]
  SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp4i_terms AS t INNER JOIN wp4i_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp4i_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (318471, 318477, 318491, 318495, 318502, 318508) ORDER BY t.name ASC

  LĂSAȚI UN MESAJ