De unguri nu ne este Dragnea

354

La ora scrierii acestui articol, adică marți seara, rezultatul Moțiunii de cenzură depuse de PSD împotriva propriului guvern nu îmi era cunoscut din evidente motive cronologice. Ceea ce părea limpede, tot atunci, era eșecul nuclear al negocierilor dintre PSD-ul Dragnea cu UDMR-ul. Știe toată lumea că negocierile s-au purtat în jurul mai multor teme, dar două dintre ele au creat o adevărată isterie: recunoașterea zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, ca sărbătoare oficială în România, și scăderea pragului de la 20 la 10 la sută minoritari maghiari pentru folosirea oficială a limbii maghiare.

(În paranteză fie spus, România a semnat, în 1995, „Convenția Cadru pentru protecția minorităților naționale” prin Legea nr. 33/1995, ajungând la al IV-lea ciclu de monitorizare. În februarie 2014, România ar fi trebuit să înainteze al IV-lea raport pe țară, privind stadiul implementării prevederilor cuprinse în Convenția Cadru, dar acest lucru s-a realizat cu o întârziere de doi ani, lucru trecut sub tăcere de UDMR și reactivat abia acum!)

Ceea ce a urmat luni, după anunțarea unor asemenea negocieri, a fost o adevărată declarare a stării de urgență. Realitatea TV a intrat într-o agresivă isterie a îngrijorării, cu acuzații ce se referau la kosovizarea Ardealului, iar televiziunile de casă ale PSD-ului au pornit atacuri la baionetă la adresa lui Dragnea. Brusc, războiul fratricid al PSD-ului a devenit o luptă de gherilă a întregului popor împotriva unor unguri imaginari. Așa e în România: poți face orice porcărie, poți fura, distruge, ucide, dar nu există crimă mai mare decât aceea de a vorbi despre drepturile maghiarilor.

Imediat, ecranele s-au umplut cu bocitori, buciume, imagini din filmele lui Sergiu Nicolaescu, poezii ale lui Adrian Păunescu, patrioți ce vorbeau, ce vorbesc încă despre acele negocieri de parcă ungurii ocupaseră Ardealul.

Știți foarte bine, nu a fost deloc așa! Pur și simplu erau niște cereri total neinspirate ale unei formațiuni politice ce a prins la ușă degetele unui șef de partid penal (Liviu Dragnea, să fie clar!) ce ar fi făcut orice pentru a nu-și pierde libertatea. Un troc ordinar între două formațiuni politice la fel de indiferente față de soarta celor pe care îi reprezintă.

Numai că emotivitatea din jurul unor asemenea negocieri politice se transmite în viața societății mult mai periculos și insidios decât pare la prima vedere. Degeaba spun unii, prea puțini, că inepția respectivului troc aparține politicienilor. Generalii ne vorbesc despre revanșă, Academia Română simte și ea nevoia să atragă atenția asupra revizionismului maghiar, opoziția se folosește politic de gafă și îl somează pe Dragnea să spună ce jocuri face, iar societatea românească își redeschide răni ce păreau aproape vindecate.

Eu nu cred în conspirații stupide. Știu doar că o asemenea isterie pe, practic, niște discuții, nu face bine României și, evident, servește Rusiei. Dar, mai ales, știu că mi-e frică de felul în care, acum, se face comerț cu ura interetnică.

3 COMENTARII

  1. Domnule va aflati in eroare,cu simturile adormite.Pactul cu UDMR de fapt s-a semnat,se desfasoara pe 4 ani,cu grija sa nu se ascuta disensiunile interetnice,dar,atentie,daca acuma mergand in Har-Cov,ai senzatia ca esti in Ungaria,fix acelasi lucru va fi in Timisoara,Arad,Oradea etc,pentru ca da,acolo unde sunt 10% minoritari maghiari,vor fi angajati vorbitori de maghiara pentru ca ei,handicapati mintal fiind,nu pot invata romaneste,chipurile,nici nu pot fi obligati.Ma intreb cum dracu isi trec examenele de capacitate si bacalaureatul,si daca nu cumva diplomele de 8 clase,liceu si de facultate nu trebuiesc anulate.Vorbesc serios.Cica nu pot interactiona cu doctorii si cu functionarii.Pe bune?Si au cetatenie romana din bastere.Trebuie urgent sa li se ia cetatenia.Dar n-are cine.Infractorii care ne conduc sunt tradatori de neam si tara.Nu le mai cantati in struna si nu minimalizati ceea ce se intampla,lent,insidios dar tenace.Daca voi,intelectualii nu sunteti in priza cu cee ce se intampla,nu trageti semnale de larma ,ne va lua dracul urgent !

  2. „Știți foarte bine, nu a fost deloc așa! Pur și simplu erau niște cereri total neinspirate ale unei formațiuni politice…”
    – „cereri total neinspirate” – un… inspirat eufemism. 🙂

    „Dar, mai ales, știu că mi-e frică de felul în care, acum, se face comerț cu ura interetnică.”
    – Bine, dar inainte de „ura interetnica” exista o „ura interna”, in interiorul propriei etnii, intre „banatAnii adevarati” (cum isi zic ei) si regateni („stapanii care-i oprima pe banateni”, cum sunt percerputi), promovata inclusiv de tot felul de „formatori de opinie” din media locala, stupizi, prafuiti si bantuiti de penibile „melancolii imperiale” (de parca inainte de 1918 romanii erau in varful piramidei trofice… pardon, sociale si economice, nu la baza ei). Sunt, asadar, alte probleme mai importante de rezolvat pana la ura fata de maghiari si – sa recunoastem – nici cu maghiarii nu ne este rusine: pe langa „cereri total neinspirate” mai sunt si tot felul de „actiuni total neinspirate”, precum acele panouri afisate acum un an prin Cluj si Oradea, care ne invitau (in limba romana!) sa votam UDMR „ca sa ne scape de Bucuresti”. Ciudat este ca atat „cererile total neinspirate”, cat si „actiunile total neinspirate” ale prietenilor nostri (prieteni vechi, de sute de ani) se repeta cu obstinatie, asa incat nu poti sa nu te intrebi: astia ori sunt prosti facuti gramada si nu reusesc sa invete nici macar din prorpiile greseli, ori sunt rau intentionati?

  3. Felicitări, bit-defender. Reusiți să pătrundeți mai profund în miezul evenimentelor decât autorul articolului. Pentru ultimul, o mențiune de încurajare: mai încercați, aveți pană bună!

LĂSAȚI UN MESAJ