De la „Guși-gol”, la Mister „Guși-gol”. Idolul tribunelor a revenit în Banat

135

Situația relativ delicată în care se regăsește echipa fanilor, ASU Politehnica, a făcut ca prima zi de toamnă să aducă o revenire în Banat. Și una de marcă, cel puțin la nivelul imaginii! Cosmin Petruescu s-a despărțit, pe cale amiabilă, de alb-violeți, iar la scurt timp secund-divizionara a anunțat înlocuitorul său: Mugur Gușatu.

Ajuns la 50 de ani, cel alintat de fani, și acum, „Guși-gol” a revenit în Timișoara după un periplu îndelung în Oltenia natală. Acolo unde a trecut chiar și pe la handbal, înainte să se ocupe — alături de Corneliu Papură, căruia i-a fost secund — de echipa secundă a Universității, și mai apoi de CSO Filiași, grupare de liga a treia, unde a fost „principal” până în această vară. Destinul a făcut însă ca firele alb-violete să se întrețese, din nou, iar unul dintre cei mai prolifici atacanți ai Politehnicii să revină la echipa la care s-a consacrat.

„Cineva trebuie să o spună: fotbalul timișorean e aproape de colaps!”

La mijlocul anilor ’90, Gușatu a intrat definitiv în inimile fanilor care populau „Dan Păltinișanu”. Mai exact, timp de două sezone, între 1995 și 1997, „Guși” a marcat 38 de goluri în 68 de partide în alb-violet. De altfel, ultimul sezon pe Bega a însemnat și locul secund în clasamentul de atunci al golgheterilor, în prima ligă, cu 17 goluri. Acum, fostul „șeptar” cu priză la CVUCS a revenit în Timișoara. Într-o cu totul altă conjunctură. La prima experiență ca antrenor în liga secundă, într-un început de sezon în care echipa nu se simte deloc bine, imagine care definește, în linii mari, situația fotbalului timișorean. Iar Gușatu „înțeapă” pe această temă. Cu sinceritatea-i debordantă. „Din păcate, trebuie să recunosc că am ajuns la Timișoara într-un moment în care fotbalul de aici e aproape de colaps. Să nu ne mai ferim de evidență, să nu ne fie frică de cuvinte. E realitatea pură! Dacă nu vom încerca, împreună, să trecem peste momentele acestea mai delicate, nu vom face nimic. Stând pe margine, plini de lamentări, încercând să găsim doar vinovați, fără soluții, nu facem nimic. Oamenii din fenomen ar trebui să se trezescă. Ne-au depășit comune, orașe mult mai mici, noi batem pasul pe loc și ne uităm unii la alții, apoi la cei care ne-o iau înainte. Cineva trebuie să rupă pisica, să pună piciorul în prag”, susține noul antrenor al Politehnicii.

„Oamenii trebuie să vină alături de fotbal. Avem nevoie de un stadion nou”

Revenit la Timișoara într-un sezon în care liga secundă abundă de echipe cu nume în fotbalul românesc, Gușatu vrea să vadă o emulație și pe Bega, asemenea celor de la Cluj, Ploiești, Arad sau chiar Reșița. „L-am auzit pe Leo Doană, antrenorul Reșiței, după meciul cu Rapid, spunând că atmosfera de la meci i-a adus aminte de anii ’90. Corect! Doar că multe dintre echipele de acum erau în Divizia A când noi eram pe teren. Dar, uite că e emulație din nou, după multă vreme. Mă-ntreb, aici la Timișoara, de ce nu e la fel?! De ce nu începe schimbarea și aici?! Întotdeauna aici, la Timișoara, mi s-a părut că, din punct de vedere sportiv, ne-am mulțumit cu puțin. Hai să facem niște sacrificii, să rămână ceva ceva după noi. Să apară un stadion, lumea să vină aproape de fotbal. Dar mai găsești pe cineva… sacrificabil, în zona Banatului, acum?!”, continuă fostul vârf al Politehnicii.

„Vin într-o perioadă grea, dar mi-am asumat acest lucru”

Mugur Gușatu face pasul în antrenorat în liga secundă, chiar la Poli, dar într-o situație dificilă pentru gruparea alb-violetă. Echipa e pe locul 15 în liga secundă, deasupra liniei retrogradării, cu doar 4 puncte în 5 jocuri. Și — ca temă de casă pentru un atacant — cu doar 3 goluri marcate. Niciunul în fața propriilor fani! „A sunat telefonul de două ori, am răspuns instant și am venit. E un moment dificil din punct de vedere sportiv, și sunt perfect conștient de lucru acesta. Nu va fi nicideum o muncă ușoară să ne îndeplinim obiectivele. Dacă erau alte condiții (n.r. — mai bune), nu cred că se apela la mine, sau cine știe. Nu sunt mulți care se încumetă să vină la o echipă care are multe probleme… dar trebuie să fie cineva care să aibă curajul să ia taurul de coarne. Mă bucur că sunt eu acela și am speranța că vom reuși să ieșim la liman”, adaugă Gușatu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ