11.2 C
Timișoara
miercuri 17 aprilie 2024

De la deșeu la resursă: inovare socială și sustenabilitate de mediu

Fundația de Abilitare Speranța va implementa, în anul 2024, proiectul „De la deșeu la resursă”, proiect finanțat de către ING România prin programul „Adoptă un proiect” cu suma de 42.100 euro.

Proiectul se desfășoară în cadrul școlilor din Timișoara și zona sa metropolitană, cu scopul de a educa elevii în privința importanței reciclării și de a promova practici de mediu și sociale responsabile în comunitatea școlară. Proiectul contribuie la educarea într-un mod atractiv a minim 700 de elevi și la creșterea gradului de conștientizare legat de două mari teme: 
1. criza climatică și poluarea masivă din România. Fiecare școală, clasă și gospodărie poate să contribuie, prin dezvoltarea unei atitudini orientate spre reciclare, la reducerea poluării.
2. fragmentarea socială dintre cei cu dizabilități și cei fără dizabilități, dată de lipsa oportunităților de educație legat de dizabilitate și incluziune. Încă avem școli speciale pentru copiii cu dizabilități, accesul celor cu dizabilități în școlile de masă este limitat, profesori de sprijin nu sunt și, din păcate, această fragmentare are toate șansele să se perpetueze. 

În timpul implementării proiectului, Fundația de Abilitare Speranța va organiza o serie de 25 de ateliere educative și inclusive pentru aprox. 25 copii /atelier, în minim 20 de școli, pe teme de incluziune socială și nediscriminare a celor cu dizabilități și colectare selectivă a deșeurilor menajere, reciclare creativă și economie circulară privind uleiul alimentar uzat și deșeurile textile. Participanții vor primi materialele necesare reciclării uleiului (transformarea lui în lumânări parfumate cu ajutorul unor ingrediente special create pentru aceasta prin tehnologia Oil2Wax) și textilelor (tipare de lucru) înainte de atelier, prin colaborare cu întreprinderile sociale OilRight și ONEshirt. Elevii sunt încurajați și să participe la un concurs de desene pe teme de incluziune și reciclare sau artă din materiale reciclabile, iar școlile câștigătoare vor fi premiate cu cărți și materiale didactice pe teme de mediu și incluziune socială.
Pe durata proiectului vor fi oferite și recipiente pentru colectarea selectivă a uleiului alimentar uzat și a textilelor, Fundația de Abilitare Speranța asigurând și preluarea regulată a deșeurilor colectate.

În cadrul proiectului, Fundația de Abilitare Speranța va colabora cu autorități locale, organizații de mediu și cu comunitatea locală, pentru a continua și extinde practicile de reciclare în afara școlilor și pe termen lung, așa că încurajează toți actorii interesați să să implice
Pentru informații suplimentare: Roxana Damaschin-Țecu, roxana@unloc.eu, +40724078487.

Despre Fundația de Abilitare Speranța
Fundația de Abilitare Speranța (FAS) este o organizație nonguvernamentală, furnizor acreditat de servicii sociale, cu 32 de ani de experiență în sprijinul persoanelor cu dizabilități și al familiilor lor, contribuind la incluziunea lor socială și la creșterea calității vieții lor, precum și la schimbarea atitudinii și mentalității față de acestea.
Începând cu 2019, prin programul UnLoc, oferă servicii sociale licențiate (echipă mobilă, serviciu de asistență și suport în luarea deciziilor, locuințe protejate, centru pentru viață independentă) în sprijinul adulților cu diferite tipuri de dizabilități, instituționalizați sau în risc de (re)instituționalizare. UnLoc promovează traiul independent, în comunitate, ca un drept fundamental al omului și alternativă la instituționalizare. Scopul UnLoc: îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități și asigurarea participării lor în comunitate și pe piața muncii.

Alte subiecte :

Colaborare culturală și educațională între Valencia și Timișoara

O temă deosebit de incitantă a fost aleasă pentru a fi cercetată în cadrul academic de profesoara Ariana Maria Jupâneanț. O...

FOTO – VIDEO | Percheziții în Timiș, într-un dosar deschis pentru trafic de droguri de mare risc

Procurorii DIICOT Timiș și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate au descins, azi dimineață, la nouă adrese din județul Timiș și municipiul București....

Citește și :