Dacă zilele de sărbătoare legală se suprapun cu week-end-ul, liberele ar putea fi acordate în zilele următoare – proiect de lege

24

Un deputat PSD și unul PNL au depus, joi la Senat, un proiect de lege care modifică Codul Muncii astfel încât, atunci când zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu zilele de sâmbătă şi duminică, liberele să se reporteze în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, arată proiectul de lege.

În expunerea de motive, inițiatorii Alfred Simonis (lideru de grup PSD) și Gabriel Andronache (lider de grup PNL) susțin că „sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”.

Vezi aici fișa proiectului de lege și expunerea de motive a inițiatorilor

Astfel, iniţiatorii susțin că în 2022, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor nouăzile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de nouă vor fi în cursul săptămânii, iar restul de şase zile în week-end.

„În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în week-end”, mai explică iniţiatorii proiectului de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ