9.9 C
Timișoara
miercuri 28 februarie 2024

Dacă e vorba să murim de cometă, la ce să le mai lăsăm pe pământul uscat?…

18 mai 1910: Terra trece prin coada cometei Halley. Este cel mai apropiat contact din istorie dintre Pământ și o cometă.

Cometa Halley este cea mai faimoasă dintre cometele periodice, putând fi văzută aproximativ la fiecare 75–76 de ani.
Din anul 240 î.Hr. și până în prezent, cometa a fost observată de aproximativ 30 de ori, următoarea sa apariție fiind în 28 iulie 2061.

Cometa a fost numită după astronomul englez Edmond Halley, care aplicând teoria gravitațională a lui Newton și luând în calcul efectele gravitaționale ale lui Jupiter și Saturn a reușit să stabilească data aproximativă a următoarei reîntoarceri a cometei.

Secretarul Casei Regale a României, Eugeniu Arthur Buhman, consemna următoarele despre atmosfera care domnea în București, în primăvara anului 1910, în perioada premergătoare apariției cometei:
„În Capitală se vorbește de câtva timp cu mare emoție de apariția la 5/10 mai a cometei Haley, care revine o dată la 76 de ani. Se spune că orbita Pământului va traversa coada cometei, care este compusă din gaze înăbușitoare. O anume categorie de bucureșteni, printre care am mulți prieteni, încearcă să mă convingă că nu trebuie lăsate nebăute șprițurile de prin bodegi «că dacă e vorba să murim de cometă, la ce să le mai lăsăm pe pământul uscat». Amicii mei Ghiță Ranetti de la Furnica, Iancu Brezeanu de la Teatrul Național și sculptorul Spathe m-au asigurat că sunt ferm deciși a executa cu sfințenie programul de mai sus!”…

Halley este aproape unică printre comete, deoarece, cu toate că are dimensiuni mari, este foarte activă și urmează o orbită regulată, bine definită.

La întâlnirea din 1986, a fost lansată sonda Giotto, care s-a apropiat la 600 de kilometri de nucleul cometei, în formă de alună de dimensiuni 16x8x7 km, ceea ce a fost o premieră în istoria astronomiei.
Cometa Halley este sursa a două ploi de meteori, datorită faptului că orbita sa se apropie de a Pământului în două locuri:η-Aquaridele, la începutul lunii mai, și orionidele, la sfârșitul lunii octombrie.
Între anii 239 î.Hr. și 1986, anul ultimei apariții a cometei Halley, perioada orbitală a variat de la 79,3 ani (în anii 451 și 1066) la 76 de ani.(sursa: Wikipedia)

Alte subiecte :

Un nou succes gastronomic „Festivalul cârnaților de la Tormac” | FOTO-VIDEO

La final de sezon rece este parcă cel mai nimerit ca gospodarii bănățeni să scoată primele tranșe de mezeluri de la uscat să...

Worschkoschtprob merge mai departe | FOTO-VIDEO

O tradiție „multimilenară” (după cum se lăuda un glumeț din sala de festivități) a avut loc și de acest final de iarnă. Au...

Citește și :