Cutremurul anunțat de INCEDFP ca fiind în județul Timiș a fost o EROARE

328

Cutremurul anunțat de INCEDFP ca fiind în județul Timiș a avut loc defapt în Serbia.
Așa cum românii se cred primii în orice, așa și cei mai „ocoși” la orice domeniu, la fel și marii specialiști ai Institutului Național pentru Fizica Pământului au sărit repede să facă un anunț grozav. Precum găina ce se urcă pe grămada de gunoi să anunțe marea realizare a unui ou, și „cutremurologii” de la INCEDFP au anunțat o serie de cutremure în județul Timiș petrecute chipurile în dimineața de azi (duminică). Adică totul este o eroare ca să nu spunem o minciună.

Este bine știut că o minciună gogonată este descoperită imediat. Dar cele mai periculoase denaturări sunt cele în care se spun jumătăți de adevăr. Fragmentele de adevăr amestecate cu minciună sunt cel mai greu de controlat de cei de bună credință.
Ştirea a și dispărut urgent de pe site-urile ce au dat alarma.

Ceva tot a fost. Dar cutremurul cu magnitudinea de 3,7 pe scara Richter ce a fost anunțat la o adâncime de 30 de kilometri sub scoarța pământului în Timiș, a fost nu unul, ci un număr de cinci, și nu au fost în România, ci au fost în Serbia.

Cele cinci zguduituri au avut între 2,1 şi 4,4 pe scara Richter, la adâncimi de 3 şi 5 kilometri.

Sigur că un necaz de acest fel nu ține cont de frontiere. Iar dacă ar fi fost mai puternic ar fi putut face pagube și la noi. Dar o mai atentă informare a publicului nu poate strica nimănui. Mai ales că este vorba de oameni de știință ce măsoară cu aparatură sensibilă și performantă. Nimeni nu mai face „previziuni” de cutremure ca acel pseudo-savant ce se holba într-un borcan cu apă chioară, ce făcea mare vâlvă prin tâmpeniile debitate.

LĂSAȚI UN MESAJ