24.1 C
Timișoara
duminică 28 aprilie 2024

Cutremur pe scena culturală franceză! Un cunoscut poet anti-progresist divizează profund clasa politică de la Paris

Polemica a fost declanșată de un articol publicat în cotidianul de stânga Libération, care a condamnat desemnarea lui Sylvain Tesson ca animator al festivalului de poezie Primăverii poeților (9 – 25 martie), afirmând că aceasta a contribuit la „normalizarea extremei drepte”. În replică, scriitorul a primit sprijinul mai multor personalități politice, inclusiv al ministrei Culturii, Rachida Dati, a cărei instituție susține festivalul.

Un grup de 1 200 de persoane din lumea culturală s-a opus numirii lui Sylvain Tesson ca animator al acestui eveniment anual într-un articol publicat joi, 18 ianuarie, în Libération. În acesta, Chloé Delaume, Douce Dibondo, Nancy Huston și editura Blast au denunțat alegerea lui Sylvain Tesson, calificându-l drept o „icoană reacționară”, potrivit BFM-TV.

Aceștia i-au reproșat în special faptul că a prefațat un roman al lui Jean Raspail, un scriitor catolic monarhist și tradiționalist admirat de identitarieni.

„Avertizăm că numirea lui Sylvain Tesson ca patron al Primăverii poeților 2024, departe de a fi contingentă, întărește banalizarea și normalizarea extremei drepte în sfera politică și culturală, precum și în societate în ansamblu”, se arată în scrisoarea deschisă.

Semnatarii susțin că „banalizarea unei ideologii reacționare întruchipate de Sylvain Tesson contravine vitalității extreme a poeziei susținute de Primăvara poeților”. Aceștia l-au numit „figură de căpătâi a extremei drepte literare, alături de Michel Houellebecq și Yann Moix, un trist grup de scriitori la modă … cu un proiect sinistru pe care îl refuzăm și îl condamnăm”. Ei au adăugat: „Sfârșitul anului 2023 a pecetluit o schimbare în al doilea mandat al lui Emmanuel Macron către un proiect politic mai apropiat ca niciodată de extrema dreaptă”.

În replică, nume grele ale dreptei franceze au sărit în apărarea lui Tesson

Sâmbătă, ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a denunțat „excluderea sectară a unui scriitor de aventuri”, oferindu-i „sprijinul său total lui Sylvain Tesson, poet al lumii noastre”.

„Campanie imbecilă”

Alte personalități au venit în ajutorul lui Sylvain Tesson, printre care Xavier Bertrand (Republicanii, LR – centru dreapta), președintele regiunii Hauts-de-France, Valérie Pécresse (LR), președinta regiunii Île-de-France, și Éric Ciotti, liderul partidului LR.

Sprijin a venit și de la stânga, unde fostul ministru socialist al culturii, Jack Lang, fondatorul festivalului Primăvara poeților și actualmente președintele Instutului Lumii Arabe , a protestat „cu forță și indignare față de campania imbecilă care se desfășoară împotriva lui Sylvain Tesson”. „Un astfel de cretinism este o insultă la adresa poeziei care, prin excelență, este liberă și fără frontiere”, a adăugat Jack Lang.

Pe lângă politicieni, Sylvain Tesson a fost apărat și de personalități din lumea literară, cum ar fi scriitorul Nicolas Mathieu, laureat al Premiului Goncourt în 2018. „Serviciul post-vânzare de luare de poziție a devenit o muncă cu normă întreagă, iar timpul pe care i-l dedicăm pare din ce în ce mai gol. Un pic de lene”, a declarat el pe Instagram.

Unul dintre cei mai populari și mai bine vânduți scriitori francezi, Sylvain Tesson, 51 de ani, a căzut victimă a războaielor culturale din Franța, cu cereri din partea lumii artistice de stânga de a anula patronajul său pentru festivalul național de poezie din acest an. Tesson, un scriitor de călătorii de aventură a cărui ultimă carte, Avec les Fées (Cu zânele), se află în fruntea topurilor.

Această decizie intervine la o săptămână după numirea șocantă a Rachidei Dati în fruntea ministerului culturii, gardianul industriei artistice franceze, puternic subvenționată și protejată. Președintele Macron a numit-o pe Dati, primărița celui de-al șaptelea arondisment al Parisului, care a fost exclusă din LR ca urare a numirii.

Păcatul lui Tesson, în ochii lumii intelectuale, este că povestirile sale despre călătoriile prin Siberia, Himalaya, Asia Centrală și alte teritorii, sunt nostalgice față de civilizația creștină și au o abordare „neocolonială” condescendentă față de alte culturi. Semnatarii i-au reproșat, de asemenea, că susține lucrări ale unor autori „reacționari”, scrie The Times.

Supărarea lor reflectă diviziunea dintre o clasă literară, cinematografică și teatrală ancorată de mult timp la stânga și o serie de scriitori „reacționari”, în frunte cu Houellebecq, „romancierul șoc” care a apărut în anii 1990, respingând ortodoxia forjată de contracultura anilor ’60.

Relatarea lui Tesson despre căutarea leoparzilor de zăpadă rari în Tibet, Regina de catifea, a câștigat premiul Renaudot 2019, un premiu literar de top, și a fost aclamat la nivel internațional ca film.

Cea mai recentă carte a sa este un imn la „arcul celtic” pierdut al Europei de Vest, povestit dintr-o călătorie cu barca din Galicia, în jurul Bretaniei, Cornwall, Țara Galilor, Irlanda și Scoția, până în Insulele Shetland.

Fiu al lui Philippe Tesson, un jurnalist și fondator de ziar renumit în anii 1970, cel care se autointitulează păgân, îi place să agaseze lumea culturală și Franța în general pentru credința dominantă că țara se află în declin de la deceniile „glorioase” de după război.

„Compatrioții mei cred adesea că sunt cei mai nefericiți și mai nefericiți oameni din lume. Dacă îi asculți, parcă ar fi în Etiopia”, a declarat el anul trecut. „Există greve, proteste și înțeleg că acest sistem economic este pervers, dar există o problemă de percepție în Franța”.

Polemica Rachida Dati

Disputa Tesson a alimentat scandalul provocat de numirea lui Dati ca ministru de către Macron. Frédéric Mitterrand (nepotul fostului președinte Francois Mitterrand), un fost ministru al culturii (2009 – 2012 sub președintele Nicolas Sarkozy), a declarat că Dati (ministră a justiției sub același președinte, 2007 – 2009) „nu știe nimic despre cultură”.

Dati, fiica unor imigranți arabi săraci și lidera opoziției din Consiliul municipal al Parisului, a atacat drept snobism intelectual ideea că o cultură bună poate veni doar de la stânga. Tesson a fost alegerea potrivită ca figură de stil pentru săptămâna poeziei, care este promovată și finanțată de ministerul său, a declarat ea. „Sunt fericită că Primăvara Poeților celebrează peste tot în Franța viziunea sa deschisă, liberă și populară asupra poeziei”, a adăugat ea.

Pascal Praud, un popular editorialist de dreapta, a atacat o serie de personalități culturale, printre care Julie Gayet, actrița și producătoarea de film soția fostului președinte socialist François Hollande. Aceștia își petrec timpul producând conținuturi subvenționate pe care nimeni nu vrea să le vadă și dând lecții lumii „apoi mergând la Closerie des Lilas”, a scris el în Le Journal du Dimanche.

Closerie este un restaurant de pe malul stâng, preferat de „stânga caviar”, printre clienții săi din trecut numărându-se Emile Zola și Ernest Hemingway.

Sursa: https://www.g4media.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :