Curtea de Conturi confirmă jaful de la facturile de gaz și curent la nivel național! Valabil și pentru ENEL şi EON Gaz Banat

33353

Românii au plătit facturi umflate la gaze în ultimii 10 ani. Asta arată un raport al Curţii de Conturi care dezvăluie faptul că nu au fost respectate contractele de privatizare pentru Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud. Potrivit acestora, tariful de distribuţie ar fi trebuit redus, astfel încât consumatorul să plătească mai puţin.

Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud au fost cumpărate în anul 2004 de către E.ON şi GDF Suez. Potrivit contractului de privatizare, în perioada 2005 – 2008, trebuia să se aplice o reducere de 15% a tarifului de distribuţie a gazelor naturale care s-ar fi văzut în factura plătită de consumator. Instituţia de control a precizat că Ministerul Energiei nu a urmărit aplicarea prevederilor care prevăd ieftinirea gazelor. Mai exact, nu s-a aplicat o clauză care cerea “aplicarea, pentru prima perioadă de reglementare, a unei reduceri de 15% asupra tarifului de distribuţie a gazelor naturale stabilit de Autoritatea de Reglementare (abatere identificată în cazul Contractului nr. 6/2004 privind privatizarea SC Distrigaz Sud SA Bucureşti şi a Contractului nr. 7/2004 privind privatizarea SC Distrigaz Nord SA Târgu-Mureş)”, potrivit raportului pe anul 2014 al Curţii de Conturi a României.

Investiţiile în reţele şi staţii efectuate în aceeaşi perioadă urmau să aducă o serie de beneficii, precum consum mai scăzut sau pierderi mai mici. Toate aceste beneficii trebuiau să fie transmise integral în facturile consumatorilor printr-o reducere suplimentară de tarif. Curtea de Conturi acuză că nu a fost realizată „cedarea, în întregime, consumatorilor de la începutul celei de a doua perioade de reglementare a creşterii eficienţei economice realizate de Societate în activitatea reglementată de distribuţie a gazelor naturale în prima perioadă de reglementare, care depăşeşte obiectivele de eficienţă stabilite în acest sens de Autoritatea de Reglementare”, potrivit raportului pe anul 2014. Acum instituţia de control a pus în vedere Ministerului Energiei rezolvarea situaţiei.

A fost initiata şi o petiție care circulă online și care a fost, potrivit inițiatorilor, semnată de zeci de mii de români, până în prezent. Textul petiției este următorul :

,,VREM BANII INAPOI! Facturile la utilităţi, jaful care a îngenuncheat românii.

Nu mai este nici un secret: românii plătesc facturi umflate la utilităţi! O dovedesc acum şi instituţii oficiale ale statului. Rapoarte ale Curţii de Conturi au scos la iveală faptul că în ultimii 10 ani, gazul ne-a ars urât de tot la buzunare.

De asemenea, facturile la curent sau la apă au fost plătite uneori şi de 17 ori mai mult decât făceau.

Jaful cumplit la care cetăţenii pe care companiile de utilităţi l-au facut sub ochii unui stat nepăsător şi corupt trebuie sa inceteze. VREM BANII noştri ÎNAPOI! Vrem să fim răzbunaţi pentru umilinţa la care am fost supuşi lună de lună, când v-aţi îmbogăţit pe spatele românilor care s-au împrumutat să vă plătească vouă facturile nesimţite”.

Sursa: Știri pe surse

23 COMENTARII

 1. Foarte adevărat! Şi nici nu ştiu cum taxează indivizii ăştia consumul: indiferent de cantitate – am consumat 80mc, sau 50mc, sa 13mc, tot peste 80 lei am plătit! Şi ce modalitate de taxare: consumi metri cubi şi plăteşti KWh! Unde se mai face asta?

 2. …absolut toată populaţia vrea banii restituiţi încasaţi prin falsificări. Deşi s-a constata aceste nereguli de multă vreme nu s-a făcut nimic în a se recalcula diferenţele şi restitui consumatorilor. Facem apel la INSTITUŢIA PROTECŢIA CONSUMATORULUI ŞI LA AVOCATUL POPORULUI, salariaţi plătiţi din banii noştri care nu fac ceva pentru PROTEJAREA POPULAŢIEI DE CĂTRE ACESTE FIRME DEVENITE ABUZIVE. Salariaţii acestora sunt foarte bine plătiţi, au prime mari, bonusuri la diferite servicii, vacanţe cu familia în orice ţară din lume, maşini şi combustibil la dispoziţia lor gratis, personal folosit dintre cei angajaţi pentru a presta munci la casele lor ale şefilor şi nu în ultimul rând scutiri de a plăti consumurile sau decontarea acestor costuri. Au baze de tratament şi de odihnă luxoase şi …şi…

 3. Tot noi consumatorii suntem de vina ca le permitem dar ce naiba sa faci ca nu ai nici o sustinere din partea nimanui. Acum 4 luni am avut o factura de 700 lei la curent la acelasi consum pt care plateam 200 lei in mod normal, am sunat la ei mi-au spus ca trebuie sa astept factura urmatoare, aia va fi regularizarea si daca am platit acum prea mult va veni cu minus, urmatoarea data mi-au venit 2 facturi una de 70 Bani si una de 380 lei la acelasi consum pt care am platit in ultimii 3ani max. 200lei. Pai ce cacat platim noi pana la urma?

 4. Adevarat noi romanii platim mai mult ca alte tari din Euoropa vrem recalcularea facturilor si un pic de seriozitate din partea celor ce conduc aceste institutii.

 5. curtea de conturi confirma?????? dar pana acuma unde dracu a-ti fost????? si celelalte autoritati de control unde dracul sunt???
  hotii astia de guvernanti au au ne-au vandut cu totul si pe langa asta au facut privatizari in defavoarea cetatenilor !!!!

 6. O intrebare la care astept raspuns la care bin nin tarile uniuni europene mai vine factura in kvh iar contoru inregistreaza in meti cubi cate este modul de trasformare din metri cubi in kvh

 7. Gruparea Mafioata Stat Roman a trimis peste 5 milioane de refugiati in Europa. Criminalitatea gulerelor albe („White collar criminality”) – denumire data totalitatii infractiunilor savârsite de persoane care ocupa pozitii înalte în lumea de afaceri si în aparatul de stat si care folosesc pozitia si influenta lor politica si economica în scopuri criminale. Se realizeaza prin ignorarea si prin interpretarea falsa a legii, facându-se o confuzie voita între limitele licitului si ale ilicitului, uneori profitându-se de ambiguitatea unor legi adoptate, parca în mod voit, în interesul acestei categorii favorizate, v. si criminalitate.Criminalitatea gulerelor albe include pe deplin urmatoarele tipuri de criminalitate: criminalitatea de coruptie, criminalitatea corporativa, criminalitatea de serviciu imprudenta, criminalitatea bancara si criminalitatea fiscala. În acelasi timp, în unele cazuri (în special când infractiunea este comisa de o persoana din categoria celor cu gulerele albe), la criminalitatea gulerelor albe se pot referi unele infractiuni care fac parte din urmatoarele tipuri de criminalitate: criminalitatea ecologica, criminalitatea informatica, criminalitatea politica si criminalitatea organizata.

  Totodata, astfel de tipuri de criminalitate cum sunt: criminalitatea elitei politice, criminalitatea respectabila si criminalitatea detinatorilor de putere sunt doar partial cuprinse de criminalitatea gulerelor albe, deoarece, desi subiectul infractiunilor din aceste tipuri de criminalitate este acelasi, la primele trei categorii de criminalitate el poate comite, gratie pozitiei sale, si infractiuni de viol, omor, huliganism, furt, adica acele infractiuni care nu pot fi incluse în categoria criminalitatii gulerelor albe.

 8. Bine, bine, Curtea de conturi confirma. Zvonul asta umbla de o vreme. Intrebarea este : se mai poate face ceva? Se va corecta modul de taxare? Se vor putea recupera banii? Pentru ca prin petitii nu se rezolva nimic. La noi nu are valoare juridica o petitie. Asa ca putem semna cu sutele…

 9. Nu,eu nu vreau banii anapoi!( apropo,lucrez an strainatate apartamentul anchis si tot platesc). Cu bani mei,furati de aceste companii S-A SE LARGEASCA PUSCARIILE! Sa fie locuri! DAR NU CRED CA STATUL RO. ,,SE VA LUA” de aceste companii transnationale. Nu cred.

 10. e posibil sa pllatesti la gaze sume de 450 pe luna si nu am doar aragazul nu centrala sau alltceva de un an de zie imi vin facturi numai de milioane.asta ce mai este .HOTIE.

 11. DE UN AN DE ZILE LUNA DE LUNA PLATESC FACTURI LA GAZE NUMAI DE LA `200 LA 400 SI AM DOAR ARAGAZUL NU AM CENTRALA SAU A LTCEVA . UNDE SUNT BANI ASTIA ASA TRAG PE NOI [HOTIII]

 12. O banda generala de hoti si banditi care neau vindut si furat cu acte in regula mia venit regularizare 700de lei si nu stiu de unde ca am platit lunar 300 250
  de lei sa ni se dea banii inapoi iar care au furat 25 de ani de pucarie
  cau furat o tara nu un om

 13. MEREU NICOLAE – Cluj . Această situație nu trebuie să surprindă pe nimeni din moment ce TOATE guvernele nu au urmărit modul în care Agenția Naționala de Supraveghere în Energie-ANRE, organism GUVERNAMENTAL CARE AVEA MENIREA DE A CONTROLA FIRMELE DE GENUL, E-ON ,ENEL,etc.dar care au făcut în permenență jocul acestora în detrimentul micilor (și uneori marilor) consumatori, astfel încât s- ajuns efectiv să nici nu fie controlată de nimeni ,în primul rând de Parlamentul României care avea sarcina expresă în acest sens. Nu demult tot pe aceste pagini era inserat un articol intitulat CINE CONTROLEAZĂ ANRE- ul? articol din care printre multe alte MINUNI reieșea că această agenție nu își przentase raportul anual din anii 2010,2011,2012,2013 și 2014 toate acestea finind prezentate în anul 2015 la pachet rezervându-se pentru prezentare și discuții un timp foarte scurt, deoarece în același pachet mai erau încă aproximativ 40 de alte rapoarte pe diverse teme care urmau să fie prezentate în aceeași zi.

  • Da, ar fi fost acum cativa ani…
   Acum ? Pentru ce ? Sa impuscam marionetele care „~conduc~” tara ?
   Iesind pe strazile romaniei am bate doar pasul pe loc. Nu ar aduce nici o schimbare.
   Si oricum, pare ca poporul tarii noastre sa fie atat de unit incat sa faca asa ceva ?
   Nu sunt pesimist, doar realist…

 14. DA NE FURA CU NERUSINARE!!! Ne pun pe facura PCS(Punct calorific superior) de la metan 10494 kwh/Mcub iar noi consumam gaz natural cu PCS 9025Kwh/m Cub care e cu totul altceva.Cine ii strange de „bile”pe hotii astia. ANRE ce are de zis sau sunt si ei bagati cu ceva procente ca sa fie orbi la hotie. ANPC ploua la voi si nu se stie nimic despre aceste marsavii???RUSINE,RUSINE,RUSINE.La mai multi ani in puscarie pentru hoti si aliati iar pentru noi banii inapoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.