Curtea de Conturi: Aproape 60.000 de lei, cheltuiţi „necorespunzător” de CJ Arad pentru combaterea pandemiei

62

Aproximativ 60.000 de lei ar fi fost cheltuiţi necorespunzător de Consiliul Judeţean Arad pentru combaterea pandemiei de COVID-19, conform unui raport al Curţii de Conturi, bani pe care conducerea CJ spune că îi va recupera.

Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, a declarat, luni, că raportul Curţii de Conturi arată că ‘sunt trei teme de control unde se impută fonduri’, respectiv ar fi fost probleme cu rezervarea hotelurilor pentru personalul medical, cu acordarea sporurilor ‘prea mari’ personalului medical din prima linie şi privind omiterea calculării unor penalităţi pentru aparatura medicală comandată care nu a fost primită la timp.

Cionca spune că, imediat după declararea pandemiei, Consiliul Europei a publicat recomandări privind achiziţiile publice pentru combaterea COVID-19, iar ‘Consiliul Judeţean Arad a respectat întru totul aceste recomandări şi s-a ghidat după ele în achiziţiile publice realizate pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad’.

„Consiliul Judeţean Arad a investit 34,2 milioane de lei pentru pregătirea Spitalului Judeţean în perioada pandemiei. Curtea de Conturi a stabilit că 0,17% din această sumă, adică 59.000 de lei, a fost cheltuită necorespunzător. Eu nu spun nici ilegal, nici netransparent, fiindcă nu s-au plătit bani ilegal şi toate principiile de transparenţă au fost respectate. Dacă s-ar fi făcut plăţi ilegale, astăzi discutam despre răspunderea penală a celor care le-au angajat, or nu este cazul de aşa ceva”, a spus Cionca.

Cu privire la sporuri, el spune că „a fost nevoie de recompensarea personalului medical care a salvat vieţi”.

„A existat şi o prevedere legală în acest sens. Curtea de Conturi a considerat că sporurile au depăşit plafonul legal şi ne-a solicitat ca până la sfârşitul anului să le recuperăm. Dacă aşa consideră Curtea de Conturi că trebuie să se întâmple, cu tot regretul faţă de personalul medical implicat şi afectat, sumele se vor recupera. Este vorba însă de depăşiri mici, pe ansamblu”, a explicat Iustin Cionca.

LĂSAȚI UN MESAJ