„Cupa Carnavalului” la fotbalul, la Leucuşhaz (Lokoshaza)

123

Sala de sport a Școlii Generale din Lecuşhaz (Lokoshaza), localitate din județul Bekes, în care trăiesc membri ai comunității istorice românești din Ungaria, a găzduit a XVIII-a ediție a „Cupei Carnavalului”, competiţie de fotbal pe teren redus, la care participă elevi de la şcoli din Ungaria în care se predă limba română. La această manifestare a participat consulul general român la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni.

Anul acesta, la competiţia din 22 februarie, au participat elevi de la șapte şcoli: Jula (Gyula),  Bătania (Battonya),  Chitighaz (Ketegyhaza), Aletea (Elek), Leucuşhaz din județul Bekes; Pocei (Pocsaj) și Săcal (Korosszakal), din județul Hajdu-Bihar. Competiţia a fost organizată şi finanţată de către Autoguvernarea Româneasca din Leucuşhaz, în colaborare cu Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU) şi cu Centrul de Documentare al AŢRU. La evenimentul sportiv au fost prezenţi reprezentanți ai primăriei locale, Tiberiu Juhasz,  preşedintele AŢRU şi Gheorghe Santău, președintele Autoguvernarii Românesti din Leucuşhaz, alți oficiali . Elevii Școlii din Chitighaz au câștigat competiția, după ce au învins în finală echipa Școlii din Gyula. În urmă cu 37 de ani, profesorul de educaţie fizică din Leucuşhaz, Teodor Fenyvesi, a organizat aici prima competiție sportivă de amploare„Cupa Coşbuc”.

În ziua de 23 februarie, s-a desfăşurat  tradiţionalul  „Bal  românesc” din oraşul Medgyesegyhaza (județul Bekes), organizat de către Autoguvernarea Română din localitate. Evenimentul a fost deschis de către Daniel Negrea, preşedintele Autoguvernării, după care a urmat un program cultural, susţinut de către artiști români din jud. Arad.  La eveniment au participat peste 150 de persoane din Ungaria şi România.

Au participat consulul general român la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, Tudor Adrian, consul la Szeged, Nagy Bela, primarul oraşului Medgyesegyhaza,  reprezentanți ai Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), ș.a.

LĂSAȚI UN MESAJ