Cum scapă Colterm de insolvență sau executări silite

305

Situația Colterm este tot mai gravă, iar noul primar Dominic Fritz vrea să scape regia de faliment. Însă este nevoie de bani pentru acoperirea datoriilor istorice și pentru investiții pentru că rețeaua este veche și provoacă multe disfuncționalități. Se pare că s-a găsit o soluție… de moment. Concordatul!

Mai exact, printr-un acord încheiat cu creditorii, aceștia nu vor putea cere insolvența Colterm sau executarea silită. Asta în baza unui plan clar de eșalonare a plăților și de restructurare și reorganizare a companiei de termoficare.

”Concordatul preventiv reprezintă o înțelegere cu creditorii, validată de un judecător, pentru eșalonarea datoriilor în cadrul unui plan de reorganizare a companiei. Această soluție, agreată cu managementul Colterm, a fost discutată în prealabil cu creditorii importanți, ANAF și Banca Mondială. În cadrul concordatului, creditorii nu pot declanșa insolvența companiei și nu pot solicita executări silite, nici a Primăriei Timișoara, nici a activelor funcționale ale Colterm”, au transmis autoritățile locale.

Datoriile Colterm, potrivit directorului Emil Șerpe, sunt de 310 milioane de lei. Cele mai mari restanțe sunt către bugetul de stat și furnizorii de gaz sau cărbune. Însă și Primăria Timișoara are datorii către regie, în valoare de 160 de milioane de lei. „Dacă o să cadă Colterm, cade și Primăria Timișoara”, a spus Dominic Fritz în acest context.

„Am spus că este ultima iarnă în care Colterm funcționează de pe o zi pe alta. Colterm a dat bătăi de cap tuturor primarilor în ultimii 30 de ani și vreau să fiu ultimul primar care are această bătaie de cap. Timișorenii trebuie să beneficieze de confort termic în case, de energie nepoluantă, iar cei care nu sunt în rețeaua Colterm nu mai trebuie să suporte costurile. Primul pas este curățarea de datorii a Colterm”, a adăugat Fritz.

„Datoriile curente ale COLTERM sunt în acest moment de 310 milioane lei, iar obiectivul nostru este de a proteja activele funcționale ale companiei. Am inițiat o serie de discuții cu ANAF pentru trecerea în patrimoniul orașului a acestora, în schimbul datoriilor pe care Colterm le-a acumulat la bugetul de stat”, a declarat Emil Șerpe, director general Colterm SA.

„Concordatul este un mijloc prin care pregătim societatea pentru investiții viitoare. Săptămâna viitoare urcăm pe SEAP achiziția publică pentru selectarea consultantului. Dacă creditorii care reprezintă 75% din valoarea datoriei subscriu planului propus, putem considera negocierilor încheiate și putem solicita instanței omologarea concordatului”, a spus și Bogdan Nanu, directorul adjunct al Colterm.

În prezent, fiecare timișorean plătește 125 de lei pe an pentru pierderile din rețelele Colterm și 2019 lei pe an pentru subvenționarea prețului pentru energia electrică și termică furnizată către abonații Colterm.

„La finalul procedurii care va dura trei ani sunt convins că povara care cade pe umerii timișorenilor va fi mult redusă”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care a precizat și că nivelul subvenției va fi dezbătut în Consiliul Local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.