Cum limitați efectele ambroziei. Lecția unui medic alergolog de la Spitalul de Boli Infecțioase

283

În ultimii ani se constată o explozie a numărului persoanelor alergice la ambrozie. Datele statistice arată că peste 2,5 milioane de români sunt alergici la polenul acestei plante. Timișoarenii sunt și ei afectați, mai ales că terenurile neîngrijite sunt la tot pasul în oraș.

Nici în parcuri nu este mai bine, vara asta fiind și spațiile verzi năpădite de ambrozie. Pentru cei care sunt predispuși să dezvolte alergii, formele pot să fie severe, atenționează medicii, care au și recomandări.

„Simptomele apar la sfârșitul verii sau începutul toamnei. Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau rinoree, strănuturi în salve, prurit și eritem conjunctival. De asemenea, poate declanșa crize moderat-severe de astm, precum și erupții cutanate. În timpul sezonului de ambrozie, o plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, pe care vântul le poartă până la trei kilometri pe uscat. Evitarea expunerii la polenul de ambrozie este aproape imposibilă. Dar există modalități de a vă limita expunerea și de a reduce severitatea simptomelor.

În timpul sezonului de ambrozie ar trebui: să urmăriți un calendar polinic, să evitați să ieșiți în aer liber în orele de vârf ale zilelor călduroase, să păstrați ferestrele închise, să schimbați des hainele și să vă spălați fața și pe mâini după ce ați fost afară, nu uscați rufele afară. Evitarea expunerii nu va fi însă suficientă. Trebuie să efectuați un consult medical în vederea testării cutanate alergologice, pentru a vă asigura că aveți cu adevărat o alergie la ambrozie, apoi veți primi tratament adecvat. Pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament.

Dacă simptomele dumneavoastră sunt mai ușoare, poate fi suficient un antihistaminic oral. La recomandarea medicului dvs, începeți să luați medicamente cu două săptămâni înainte de începerea sezonului de înflorire a ambroziei. În acest fel puteți opri reacția alergică înainte de a începe sau măcar să o țineți pe cât posibil sub control. Ulterior, veți putea urma un tratament care va determina corpul să dezvolte o toleranță la polenul de ambrozie, numit imunoterapie specifică, astfel încât să nu se mai declanșeze o reacție alergică la acest polen”, spune dr. Bianca Matis, medic alergolog.

Mulți timișoreni aleg să iasă pe stradă cu mască pentru că sunt mai puțin expuși ambroziei. Polițiștii locali dau amenzi frecvent, dar unii proprietari de terenuri refuză să își igenizeze suprafețele.

2 COMENTARII

  1. Ati omis sa scrieti ca exista in Romania o legislatie referitoare la obligatia de a distruge ambrozia. Iar cetatenii sunt invitati sa semnaleze existenta ambroziei prin sesizari la autoritatile publice (Primarie s.a.), care sunt obligate sa ia masuri in vederea distrugerii acestei buruieni. Trebuie sa fie un razboi al tuturor contra ambroziei, dus pe durata intregului an. Dupa care nu va mai fi nevoie de medicamente (care toate au efecte secundare pe termen mediu si lung, despre care nu se mentioneaza in acest articol).

LĂSAȚI UN MESAJ