Cum ar putea scădea ratele la credite în lei pe baza noului indice care înlocuieşte ROBOR

86

Dacă băncile comerciale vor menţine marjele de profit, ratele la noile credite ar putea scădea chiar şi cu 15 procente. Împrumutirile luate până acum se calculează însă tot în baza ROBOR.

Noul indice anunţat joi de Banca Naţională, botezat “indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor” (IRCC), este 2,36%, faţă de ROBOR, care e 3,32%. Este o diferenţă destul de mare, care se traduce prin faptul ca împrumuturile luate de acum înainte au costuri mai mici decât cele luate până acum, pentru că cele vechi au fost şi sunt în continuare calculate în funcţie de ROBOR.

Specialiştii spun că ratele la credite noi sunt mai mici cu 10-15%, în cazul celor ipotecare, dar asta cu o condiţie: şi anume, aceea ca băncile să îşi păstreze marjele, în loc să le mărească în profitul propriu.

În situaţia în care banca îşi păstrează marja, dacă am lua acum un credit în valoare de 250.000 de lei, rata calculată în funcţie de noul indice ar fi cu 150 de lei mai mică faţă de vechiul mod de calcul (în funcţie de ROBOR), arată calculele făcute de experţii finzoom.ro.

Dacă ne gândim să luăm un credit de nevoi personale, diferenţa este aproximativ mai mică, de circa 10 lei.

sursa: stirileprotv.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.