14.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Cum ar putea deveni ruina cinematografului Arta un modern centru cultural FOTO-VIDEO

Pe vremea când mersul la cele mai noi producții cinematografice era un semn ce denota civilizație și cultură, Timișoara a avut o rețea vastă de săli de cinema.

Televiziunea, internetul și schimbările aduse de distribuirea de filme au pus pe butuci vechile cinematografe, fie ele de cartier sau mai centrale. Singurele care mai atrag publicul sunt cele aflate sub acoperișul câte unui mall.

În cartierul Iosefin exista sala de cinema „Arta”, ce era creditată ca fiind cea mai căutată și elegantă după vestitul Capitol. Edificiul a fost inaugurată în anul 1926, dar acum arată de parcă au trecut secole de atunci fără nici o reparație.

Vremurile au trecut iar luxosul stabiliment a devenit o ruină care stă să cadă. De fapt, nu mai există decât niște ziduri și un munte de moloz. Nici măcar acoperișul nu mai este la locul lui. A fost luat de furtuna de acum trei ani și nimeni nu a mai avut grijă să conserve ceva. Chiar și boschetarii fug de acel loc. Afară sau în interior plouă la fel.

După ani, ori chiar decenii în care primăria a mimat că se implică în soarta cinematografelor se pare că într-un final se va face ceva. În anul 2018, imobilul și ceea ce a fost o cochetă grădină de vară au fost alocate de autorități Teatrului de Stat Maghiar Csiki Gergely pentru a reuși un lucru curajos. Anume un centru cultural care va însuma diverse activități de la spectacole, de teatru, lansări de carte sau divertisment pentru toată vârstele.

Adică, așa cum am fost lămuriți de cei implicați, un fel de hub cultural. Sigur că vechiul nume de cămin cultural sună rău pentru unele urechi. Sigur că, în afară de mult entuziasm va fi nevoie și de fonduri îndestulătoare și aici se vor aduna din nou cei ce doresc cultură sau destindere dintre locuitorii Iosefinului. Deși va fi un fel de filială a teatrului de limbă maghiară, oricine va fi binevenit.

Fondurile Fundației „Bethlen Gábor” nefiind deosebit de mari se mai încearcă și atragerea de fonduri europene dacă totul merge bine. În această fericită situație, după trei ani, Iosefinul va avea un centru cultural ce va deservi iubitorii de teatru dar și elevii liceului Bela Bartok, ce se află peste gard de fostul cinema.

Teatrul Csiki Gergely a reușit să obțină o finanţare de la Fundația Bethlen Gábor. Sunt puse la bătaie 250.000 euro pentru demararea proiectului. Chiar și birocrația, ce sufocă multe idei frumoase încă din fașă, a fost oarecum depășită.

„Am ajuns în faza în care vrem să reabilităm această clădire. Pentru asta avem toate actele în regulă. Toate costă bani, dar nu pot estima acum la ce sumă am putea ajunge. Noi am primit fonduri de la Fundaţia Bethlen Gábor. Din cauza autorizațiilor pe care nu le-am avut până acum, nu am putut să folosim acești bani. Am făcut un studiu geologic, s-au făcut diverse alte acte. De abia acum avem CF, pentru că a fost o problemă cu apartamentele de la etaj”, declară Balázs Attila, directorul Teatrului.

La rândul său, viceprimarul Farkas Imre spune că ploaia și urmările ei reprezintă cea mai urgentă chestiune.

„Cea mai mare problemă e că plouă înăuntru. Asta trebuie, prima dată, rezolvat. Să oprim apa și să consolidăm. Este o clădire de 100 de ani, pe care, timp de două decenii, nu a folosit-o nimeni. Multă vreme a fost a nimănui și, în ani, s-a deteriorat. Acum costurile sunt de zece ori mai mari decât dacă ar fi fost folosită. Acum proiectul este să folosim acest cinematograf. Toată comunitatea. Este un proiect multicultural, dinamic, și în exterior, și în interior, de care să se bucure întreaga comunitate”, a expus situația Farkas.

După care urmează alți pași. „Urmează să facem DALI (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii). Am primit bani de la primărie pentru asta. Apoi vom face un concurs de soluții pentru proiectul tehnic. Ne-am propus, și asta depinde, desigur, de bani, să avem aici o sală de spectacole blackbox, o sală multifuncțională, să fie o sală de repetiție, o sală de conferințe, pentru evenimente mai mici, și un spațiu în aer liber”, a mai explicat directorul Balazs.

Alte subiecte :

Se lucrează, în sfârșit, pe tronsonul Holdea-Margina, de pe Autostrada A1 Lugoj-Deva

UMB a mobilizat utilajele speciale la Margina (județul Timiș) pentru forarea tunelului de pe lotul lipsă al Autostrăzii A1 Lugoj – Deva. Imagini cu...

UVT organizează workshop-ul „EACH Eviden – Academia Collaboration Hub”

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin Facultatea de Matematică și Informatică, consecventă în acțiunile sale de promovare a parteneriatelor cu mediul de business,...

Citește și :