14.6 C
Timișoara
marți 28 mai 2024

Cum a ajuns vagonetarul de la Reșița șeful Guvernului provizoriu de 20 de minute din 1989?…

Ilie Verdeț a încetat din viață la data de 20 martie 2001 în orașul București, în urma unui infarct, la vârsta de 76 ani.
Și el a făcut și încă face parte dintr-o lungă listă a nomenclaturiștilor care au beneficiat din plin de privilegiile dictaturii comunist-bolșevice din România, totuși, în perioada post-decembristă, au fost ridicați de mașina de propagandă a lui Ion Iliescu și a haitei lui la rangul de erou al muncii socialiste și salvator al patriei.
Ilie Verdeț este încă unul dintre cei care au supervizat de-a lungul dictaturii comuniste crimele împotriva umanității care au avut loc pe pământ românesc după venirea Partidului Comunist Român la putere.

Născut la 10 mai 1925, în județul Bacău, Ilie Verdeț a fost ministru în mai multe rânduri în guvernele din perioada 1965-1989, precum și prim-ministru al României în perioada 1979-1982.
Tatăl lui a lucrat la minele de cărbune din Banat, din Valea Jiului și Comănești.
În anul 1939, la vârsta de 14 ani, este angajat la mina Secu, de lângă Reșița, unde parcurge toate treptele profesiei: băiat de mină, vagonetar, ajutor de miner, miner, șef de brigadă și apoi maistru, spune Wikipedia.
După schimbarea regimului și formarea Republicii Populare Romîne, în anul 1948, este numit director al minei în care era angajat.

În anul 1949, Ilie Verdeț iese din producție și intră în activitatea politică: prim-secretar al Comitetului Regional al P.C.R. Hunedoara (1954-1956), membru supleant al Comitetului Central al PCR (1955), membru al C.C. al P.C.R. (1960 – 1989)…
În martie 1965, Ilie Verdeț a fost ales în funcția de secretar al C.C. al P.C.R.
Apoi, la 20 iulie 1965, este numit în funcția de vicepreședinte al Consiliului de Miniștri.
Ulterior, la 1 iunie 1967, a fost promovat ca prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri, în guvernul condus de către Ion Gheorghe Maurer.
Pe timpul grevei minerilor din Valea Jiului, din august 1977, a fost trimis de Ceaușescu la fața locului pentru negocieri.
Între anii 1961-1989, a fost ales ca deputat în toate legislaturile Marii Adunări Naționale.

După fuga lui Nicolae Ceaușescu, la 22 decembrie 1989, Ilie Verdeț a anunțat demisia guvernului Dăscălescu și formarea unui nou guvern ad-hoc format din disidenți.
S-a autoproclamat președinte al unui guvern provizoriu, guvern care a durat doar 20 minute, datorită opoziției mulțimii care nu dorea un guvern format din activiști comuniști, mai spune Wikipedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Întrerupere apă caldă și rece – miercuri, 29.05.2024 – lucrări Rețele Electrice Banat SA

Având în vedere notificarea transmisă de către Rețelele Electrice Banat S.A. privind execuția unor lucrări în rețeaua de medie tensiune, la PT 49, planificate...

Alegerile locale, un coșmar pentru doi șoferi din Timiș

Două mașini s-au ciocnit în urma unui accident rutier neobișnuit. O ună de vot a căzut pe șosea din spatele unei dube. Acccidentul a...

Citește și :