3 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Cui i-e rușine cu Proclamația de la Timișoara?…

”În urmă cu 26 de ani, la 11 martie 1990, Timişoara dădea românilor singurul document programatic autentic al Revoluţiei din decembrie 1989, Proclamaţia de la Timişoara. În acele zile dramatice, Timişoara era pusă la zid pentru viziunea sa inovatoare şi pentru forţa cu care apăra libertatea şi principiile democratice. În acel context, liderii de atunci din Piaţa Operei au vrut să explice românilor ce vor timişorenii, pentru ce luptă, dar şi să transmită mesajul că nu vor ceda. Din păcate, la atâta vreme de la Revoluţie, documentul este la fel de actual, iar dezamăgirea noastră faţă de neîmplinirea dezideratelor pentru care timişorenii au ieşit în stradă, este perfect îndreptăţită” – spune Nicolae Robu, primarul muncipiului Timișoara.
ASTĂZI.

panou proclamatie_11Și tot ASTĂZI, ascuns undeva pe lângă Muzeul Banatului, discret și nesemnificativ, zace cilindrul de afișaj cu Proclamația de la Timișoara.
Nu era mare lucru nici când era în Piața Libertății, unde a fost așezat de fostul primar Gheorghe Ciuhandu, undeva prin 2008.
A fost dosit de administrația lui Nicolae Robu, prin 2013.
Cu ceva vreme în urmă, o parte dintre ziariștii locali i-au reamintit.
Și totuși, acolo a rămas, pe lângă un afiș care informează timișorenii că la Muzeul Banatului pot vizita și viziona cadavre de chinezi și alte părți cauciucate ale corpului omenesc.

Ca în tot ceea ce face, Nicolae Robu este ambiguu și guraliv, persuasiv și incapabil să înțeleagă că în România, și cu atât mai mult în Timișoara, este nevoie de gesturi simbolice asumate până la capăt, de respect, și nu doar de vorbe fără căpătâi.
Este nevoie de principii pe care să se clădească noul spirit al unui popor înghesuit între paginile istoriei.
Timișoara a fost kilometrul 0 al democrației românești.
Spiritul Timișoarei s-a estompat, însă, de-a lungul timpului, tocmai pentru că ne-am rătăcit în gesturile mărunte fără de respect ale unor bătălii imaginare și personale.

Nu vreau ca în viitor, niciodată, nimeni să nu mai vadă la un telejurnal de pe singurul post național de televiziune un alt Cornelius Roșiianu, supranumit în prezent starul televiziunii comuniste, fluturând cu scârbă proletară și dispreț solemn Proclamația de la Timișoara în fața a milioane de telespectatori…

Alte subiecte :

Citește și :