CSM Timișoara speră să fie în primele 5 cluburi din țară. Chiar dacă la Consiliul Județean nu mai există interes pentru performanță!…

338

Cotat drept unul dintre cele cluburile cu cele mai bune rezultate din țară în ultimii ani, Clubul Sportiv Municipal Timișoara speră să încheie anul 2016 în Top 5 național. Medaliile la Campionatele Mondiale și Campionatele Europene și participarea la Jocurile Olimpice vin să susțină speranțele directorului Lucian Reclaru la finalul unui an în care CSM-ul a fost văduvit de o parte consistentă a bugetului.

–  Cu ce se laudă CSM Timișoara în 2016?

– Cu rezultate bune. În general, am fost în topul cluburilor din țară, nu am coborât din primele 8-9 cluburi. Ne așteptăm să fim și în 2016 în primele 10 grupări în clasamentul pe care îl face anual Ministerul Tineretului și Sportului. Eu aș vrea să sper că putem intra în Top 5, ceea ce nu ar fi puțin lucru. Și nu e un clasament mic, numără peste 900 de cluburi. Dacă facem o comparație cu anii anteriori se poate spune că este unul dintre cei mai buni ani, dacă nu chiar cel mai bun. Un an extraordinar din punct de vedere al rezultatelor. Nu ne așteptam la asemenea performanțe, la atâtea medalii la competiții europene și mondiale. Meritul este în primul rând al sportivilor și antrenorilor, ei au dus greul. Noi doar facem partea de birou și susținem financiar și moral pe cât putem. Încercăm să le asigurăm cele mai bune condiții pentru a face performanță.

– Care sunt rezultatele de top al clubului pe care îl conduceți?

– Nu vrem să facem clasamente interne cât timp sezonul este în curs. Deocamdată atletismul ne-a adus rezultatele cele mai de seamă având în vedere participarea sportivei Pastor Adelina la Jocurile Olimpice și medalia cucerită la Campionatul Mondial. La categoria sporturi neolimpice, din nou, navomodelismul a avut un an foarte bun cu 19 medalii cucerite la Campionatele Mondiale și 34 de medalii la Campionatele Naționale. Dar încă stagiunea nu este încheiată și mai avem competiții la care așteptăm rezultate bune, la natație și badminton în special.

– Într-o perioadă grea din punct de vedere financiar pentru tot sportul cum se descurcă CSM-ul?

– Din păcate, am fost excluși de la finanțare de către Consiliul Județean Timiș, ne-au fost tăiate proiectele de finanțare. Nu am primit prea multe explicații, doar am fost înștiințați că a fost modificat regulamentul de finanțare și că anul acesta nu vom primi nimic. Asta înseamnă un minus de aproximativ 30% din bugetul clubului. Cei mai afectați au fost sportivii de lupte, care erau principalii beneficiari ai fondurilor de la CJT. Nu s-au mai putut plăti indemnizațiile către sportivi și s-a ajuns într-o situație în care sportivii nu mai doreau să colaboreze și noi nu puteam să facem decât parțial câteva plăți din restul bugetului. A fost afectată și secția de volei și cea de atletism, dar într-o măsură mai mică.

– Care este bugetul pe care vă bazați în acest an?

– Bugetul clubului este asigurat din mai multe surse. În principal, din fondurile de la Ministerul Tineretului și Sportului, apoi primim sume de la Consiliul Local Timișoara, mai avem venituri proprii din administrarea bazelor sportive ce le deținem și nu în ultimul rând din sponsorizări. Un buget total care în acest an se cifrează undeva în jurul valorii de 600.000 de lei. E mai mic față de cel din 2015, pentru că lipsesc banii de la CJT. E păcat că în zona de vest a țării nu se înghesuie mediul de afaceri să sprijine sportul cu sponsorizări. Ideal ar fi să avem un buget cât mai mare, dar ne descurcăm cu cât avem.

– La ultima discuție, CSM nu avea un sediu adecvat.

– Asa este. A existat o problemă cu sediul primit de la Primărie. Practic am primit un sediu dar nu am putut să îl folosim. Era vorba despre un fost sediu ce a aparținut Direcției Județene pentru Sport și nici ei nu l-au folosit. Starea lui era jalnică și MTS nu a vrut să investească în amenajarea sa și așa că a trebuit să renunțăm la el pentru că nu puteam să îl folosim. Acum, așteptăm ca Primăria să identifice alt spațiu pentru noi, tot cu chirie. Până atunci ne continuăm funcționarea la Liceul Sportiv Banatul.

– Aveți concurență pe ”piață” cu noul SCM?

– De la apariția SCM-ului lumea ne confundă. Avem cam același nume și e normal că oamenii să ne încurce, mai ales că avem aproximativ aceeași adresă, pe strada Ripensia: noi la LPS, ei la sala Constantin Jude. Dar avem o colaborare bună cu ei, nu există nicio problemă între noi. E loc și de al treilea club în oraș… asta să fie cea mai mică problemă, că ne confundă lumea uneori. SCM-ul cuprinde în special sporturile de echipă, pe când noi suntem cu sporturile individuale. Excepție face faptul că de anul acesta dăm drumul la o echipă de volei, la juniori.

– Care este organizarea CSM-ului în acest moment și care sunt proiectele de viitor?

– Avem 12 secții sportive și pentru anul viitor vrem să mai adăugăm două secții. Halterele și kaiac-canoe sunt vizate de noi să intre în CSM din luna ianuarie. Am discutat deja cu Milan Călin, responsabil cu un club de haltere privat, și vom face un proiect împreună cu sportivii săi. La kaiac suntem în discuții cu domnii Ispas și Diaconu de anul trecut și sper să se materializeze din luna ianuarie. Obiectivul este de a le asigura juniorilor continuitate aici. Împreună cu Primăria și CJT-ul trebuie să le oferim variante locale față de cluburile din București. La finalul anului vom purta negocieri cu câțiva sportivi ca să mai aducem 3-4 oameni de valoare.

– Așteptări personale de la un sportiv anume?

– Cred în Estera Dobre, este una dintre cele mai bune luptătoare din țară și sper ca neșansa de anul acesta să o motiveze să vrea mai mult la anul. Ea a avut numeroase clasări la nivel european și mondial și rezultatele vorbesc de la sine despre valoarea sa. A avut neșansă anul acesta să nu prindă Olimpiada și cred că asta va fi o motivație pentru ea să muncească mai mult la anul.

– Ați precizat de bazele sportive care vă aduc venituri proprii, care sunt acestea?

– Bazele noastre sportive sunt cele cunoscute de ani de zile. Avem baza din Parcul Rozelor cu terenurile de tenis pe care avem antrenamente dar le și închiriem clienților la un preț excelent de doar 20 de lei ora. Aici s-au făcut investiții și s-a acoperit suprafața de joc cu un tartan special. Apoi ar mai fi terenul de beach-volley făcut în parteneriat cu Agroland, și aici se închiriază seara pentru cei din afara clubului. Și mai este poligonul de tir de la Pădurea Verde pe care îl administrăm alături de Asociația de Vânători, dar care nu aduce încă venituri. Lucrăm la acest aspect și sperăm să reușim să îl deschidem publicului; e un proiect de viitor care depinde de capacitatea noastră de a angaja personal pentru supervizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.