Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare – CRIES aduce legumele, la propriu, pe băncile școlii și facilitează activități prin care elevii învață să pregătească și să consume gustări sănătoase, țin jurnale alimentare, amenajează mici grădini în incinta unităților de învățământ, colectează uleiul uzat, învață să coase și să dea o nouă viață hainelor, să facă diferența între nevoi esențiale și consum excesiv. Sunt lucruri care se întâmplă, în mai multe școli din Timișoara, începând cu luna septembrie, prin Programul „LA PAS – Educație pentru schimbare”, implementat de Asociația CRIES.
Zece profesori implementează proiecte pentru promovarea alimentației sănătoase, reducerea risipei alimentare, vestimentație sustenabilă și consum responsabil prin programul LA PAS, în acest an școlar. Proiectele sunt implementate în patru licee și trei școli gimnaziale din Timișoara: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul Teoretic „Dositei Obradovici”, Liceul Tehnologic Transporturi Auto, Liceul Waldorf, Școala Gimnazială Nr. 30, Școala Gimnazială Nr. 6 și Școala Gimnazială Nr. 2.

La Școala Gimnazială Nr. 2, de exemplu, elevi și părinți au reconstituit, în această toamnă, drumul unei legume – de la sămânță și până să ajungă în farfurie. Totodată, cu sprijinul ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, au avut ocazia să deguste legume proaspete de la producători locali. Activitatea a avut loc în cadrul proiectului „Minte sănătoasă în corp sănătos”, implementat pe parcursul anului școlar 2025-2026, prin programul LA PAS. Pe viitor, copiii vor amenaja chiar în incinta școlii o mică grădină. Inițiativa a plecat de la situații concrete sesizate de către profesori: elevii refuză de multe ori biscuiții și merele primite la școală și consumă în general puține legume și fructe, preferând produsele de patiserie de la supermarket.


