Creşterea pensiilor, programată pentru luna septembrie, ar putea fi amânată

151

Creşterea tuturor pensiilor începând cu data de 1 serptembrie 2020, aşa cum a fost programată prin noua lege a pensiilor iniţiată de Guvernele PSD, ar putea fi amânată din cauza efectelor negative pe care pandemia le are deja asupra economiei.

Concret, pe lângă întreruperea activităţilor care au generat sume importante la bugetul de stat, statul este nevoit să contribuie cu fonduri substanţiale pentru susţinerea forţei de muncă trimisă în şomaj tehnic, dar şi a firmelor capabile să-şi repornească activitatea cu ajutoarele de stat primite de la Guvern.

Ca atare, toate cheltuielile prevăzute a fi realizate în acest an, fie că este vorba despre investiţii, fie de măsuri sociale, vor trebui complet reconfigurate.

De altfel, surse politice citate de G4Media au declarat deja că Guvernul ia în discuţie o posibilă amânare a creşterii generalizate a pensiilor cu 40%, creştere prevăzută pentru 1 septembrie 2020 în legea votată anul trecut de majoritatea parlamentară PSD – ALDE.

Amânarea creşterii pensiilor, care ar avea un impact bugetar de peste 8 miliarde de lei doar în acest an, ar putea veni pe fondul crizei economice provocate de pandemia de coronavirus, care a dus la scăderea dramatică a încasărilor la buget şi creştere cheltuielilor cu măsurile de susţinere a sectorului privat.

Guvernul ar putea decide o creştere cu un procent mult mai mic, în anumite condiţii, au mai declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

Pe de altă parte, mediul de afaceri a sugerat încă de la începutul lunii trecute că Guvernul ar trebui să ia o serie de măsuri legate de creşterea pensiilor de rând.

Sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ