14.1 C
Timișoara
sâmbătă 18 mai 2024

COVID-19 va semăna în viitor cu o răceală obișnuită pe care o facem în copilărie, prezic oamenii de știință

Cercetările sugerează că COVID-19 poate deveni o boală în copilăria timpurie, unde prima infecție apare între 3 și 5 ani, iar boala în sine ar fi ușoară.

Mortalitatea SARS-CoV-2 ar putea scădea sub cea a gripei sezoniere
SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, va deveni un virus mult mai puțin periculos pe măsură ce devine endemic, iar majoritatea oamenilor vor fi expuși la boală încă din copilărie, se arată într-un studiu publicat în revista Science. Studiul de modelare se bazează pe cercetarea celor patru coronavirusuri de răceală obișnuite și SARS-CoV-1.

Analiza datelor imunologice și epidemiologice pentru acești viruși i-a ajutat pe cercetători să dezvolte un model care să prezică traiectoria SARS-CoV-2 pe măsură ce devine endemic, atunci când virusul circulă în populația generală.

Cercetătorii au remarcat faptul că patru coronavirusuri obișnuite care cauzează răceală circulă la om de mult timp și aproape toată lumea este infectată la o vârstă fragedă.

Infecția naturală din copilărie oferă imunitate care protejează oamenii mai târziu împotriva bolilor severe, dar nu previne reinfecția periodică, a spus Jennie Lavine, de la Universitatea Emory din SUA, primul autor al studiului.

Cercetările sugerează că COVID-19 poate deveni o boală în copilăria timpurie, unde prima infecție apare între 3 și 5 ani, iar boala în sine ar fi ușoară.

Persoanele mai în vârstă s-ar putea infecta, dar infecțiile lor din copilărie ar oferi protecție imună împotriva bolilor severe, potrivit cercetătorilor.

Cât de repede vine această schimbare depinde de cât de repede se răspândește virusul și ce răspuns imun provoacă vaccinurile împotriva SARS-CoV-2, susțin cercetătorii.

Modelul sugerează că, dacă vaccinurile induc o protecție de scurtă durată împotriva reinfectării, dar reduc gravitatea bolii, așa cum este cazul altor coronavirusuri endemice, SARS-CoV-2 poate deveni endemic mai rapid.

„Acest model presupune că imunitatea la SARS-CoV-2 funcționează similar cu cea pentru alte coronavirusuri umane. Nu știm cu adevărat cum ar fi dacă cineva ar primi unul dintre celelalte coronavirusuri pentru prima dată ca adult, mai degrabă decât ca un copil”, a spus Lavine.

Mortalitatea SARS-CoV-2 ar putea scădea sub cea a gripei sezoniere
Modelul prezice că rata mortalității infecției pentru SARS-CoV-2 poate scădea sub cea a gripei sezoniere (0,1 la sută), odată cu atingerea stării de echilibru endemic.

„Suntem pe un teritoriu neexplorat, dar un mesaj cheie din studiu este că indicatorii imunologici sugerează că ratele de mortalitate și nevoia critică de vaccinare pe scară largă pot scădea în termenul apropiat”, a declarat Ottar Bjornstad, profesor și epidimiolog.

El a menționat că ar trebui să se depună eforturi maxime pentru a rezista acestei pandemii până când ea va deveni endemică.

Un vaccin sigur și eficient împotriva COVID-19 ar putea salva sute de mii de vieți în primii ani, dar continuarea vaccinării în masă poate fi mai puțin critică odată ce SARS-CoV-2 devine endemic, au spus cercetătorii.

În schimb, vaccinarea țintită în subpopulațiile vulnerabile poate salva vieți

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că dacă infecțiile primare ale copiilor sunt ușoare atunci când virusul devine endemic, este posibil să nu fie necesară vaccinarea pe scară largă.

Cu toate acestea, dacă infecțiile primare devin severe la copii, ca și în cazul coronavirusurilor mai mortale, cum este cazul MERS, vaccinările la copii ar trebui continuate, se mai arată în studiu.
Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Corneliu Birtok – Băneasă, membru al echipei de savanți care așteaptă brevetul pentru cea mai nouă invenție. Ce destinație ar putea avea?

Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă a depus la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci proiectul pentru un filtru de aer, care poate fi folosit și...

RMN de ultimă generație folosit pentru diagnosticarea pacienților oncologici la Timișoara

Diagnosticarea precoce și precisă reprezintă un element crucial în gestionarea și tratamentul pacienților oncologici. Introducerea în dotarea Asociației OncoHelp - Centrul de Oncologie OncoHelp...

Citește și :