Coronavirus | Ne apropiem de scenariul 3: cum vor fi afectaţi cetăţenii de noile măsuri impuse de autorităţi

651

România este în scenariul 2 al epidemiei de coronavirus, respectiv 26-100 de persoane infectate, în care prevenţia este în continuare extrem de importantă. Scenariul presupune transmitere în comunitate, adică infectarea unor persoane care nu au fost în afara ţării. În acest moment, autorităţile se pregătesc pentru scenariile 3 şi 4, iar în scenariul 3 se va face un triaj la fiecare spital, atât al bolilor de bază, internările urmând a se face doar pentru cazurile urgente, dar şi un triaj epidemiologic.

Pentru etapa următoare se pregătesc spitalele de suport care vor preua celelalte afecţiuni non-coronavirus, internările urmând a fi oricum făcute după anumite criterii stricte. Clinicile de Boli Infecţionase vor rămâne strict pentru coronavirus.

„În România probabil vom trece prin starea de alertă, este un scenariu la care echipa noastră lucrează şi va fi luată o decizie rapid, în perioada care urmează”, a anunţat ministrul interimar al sănătăţii, Victor Costache, vineri seara, în contextul extinderii epidemiei provocate de noul tip de coronavirus. Probabil se vor lua şi alte măsuri, măsuri care ne vor ajuta, vor scurta în special circuitele birocratice, care ne întârzie foarte mult, de exemplu, termenele de achiziţie a echipamentelor de care avem nevoie, a explicat ministrul.

România a înregistrat vineri, 13 martie 2020, cele mai multe cazuri de până acum de persoane contaminate cu noul coronavirus, confirmate într-o singură zi: 34. Bilanţul total al celor care au fost depistaţi cu acest virus ajunge la 95, astfel că România se îndreaptă către scenariul 3 elaborat de autorităţi, acela când numărul bolnavilor va depăşi 100.

LĂSAȚI UN MESAJ