20.1 C
Timișoara
luni 20 mai 2024

Corneliu Birtok – Băneasă, membru al echipei de savanți care așteaptă brevetul pentru cea mai nouă invenție. Ce destinație ar putea avea?

Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă a depus la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci proiectul pentru un filtru de aer, care poate fi folosit și în spitale.

Filtrul de aer inventat de Corneliu Birtok Băneasă captează aerul și îl curăță. Aparatul este menit pentru secțiile care găzduiesc bolnavi ale căror nevoi includ și o calitate a aerului în interiorul saloanelor. „(…) dacă avem, de exemplu, un salon medical care necesită o anumită calitate a aerului în interiorul salonului, prin acest dispozitiv putem oferi această calitate a aerului. Putem să îl ionizăm, să neutralizăm anumiți microbi care sunt în aerul din salon, să-l aplicăm inclusiv unui pacient care expiră aer cu anumiți microbi, în contextul neutralizării și dezinfectării acestui aer”, declară Corneliu Birtok-Băneasă pentru Radio România Actualități.

Documentația tehnică pentru proiect a fost depusă la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Dacă proiectul va fi acceptat de comisie, invenția poate primi brevetul.

În cadrul proiectului au lucrat opt cercetători. La invenție au contribuit specialiști din cadrul Institutului Național de Electrochimie și Materie Condensată de la Timișoara, din cadrul Universității „Titu Maiorescu” din București, dar și din cadrul Facultății de Medicină.

Sursă: https://www.radiotimisoara.ro

Sursă foto: Ziarul Lumina

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO | „ESTETICA RĂTĂCIRII”, expoziția în cadrul căreia foștii elevi ai lui „Cici” devin maeștri. Vernisajul a atras zeci de curioși.

Sâmbătă, 18 aprilie, nu aveai loc să arunci un ac la Galeria Helios. Micul spațiu dedicat artei era plin de lume. Puteai vedea de-opotrivă...

De ce aleg tot mai mulți timișoreni să se mute în zona periurbană a capitalei Banatului

Zona periurbană a marilor oraşe a devenit în ultimii ani o alternativă tentantă pentru cumpărătorii interesaţi să facă o achiziţie, prezentând unele avantaje evidente,...

Citește și :