Copacul „invizibil” așteaptă, în continuare, să fie tăiat FOTO

568

În Timișoara încep să apară ciudățenii ale naturii care par a scăpa de sub control. Apar „copacii-fantomă”. Sunt arbori invizibili și nu sunt deloc rari. Să fie pomii mutanți urmare a efectului radiațiilor? Sau a neglijenței edililor? Toată lumea trece pe lângă ei, vede pericolul, spre deosebire de edili.

În condițiile de trafic intens și de poluare exagerată, care se simte tot mai intens în marile orașe, se impune imperios un mai mare respect pentru o natură curată. Pomii, verdeața, florile ar trebui să facă parte din armele cu care luptă oricine cu aerul îmbâcsit de noxe. Marile municipalități caută veșnic noi soluții pentru a spori spațiul verde din aglomerările urbane.

Timișoara a fost mult timp un stindard al unui comportament civic ecologic, chiar dacă termenul este mai nou inventat, iar parcuri și flori sunt în urbea de pe Bega de sute de ani, nu doar acum când este o astfel de modă. Dar din păcate realitatea din teren este destul de tristă. Se văd la orice pas nenumărate exemple de foarte slabă implicare a firmelor de specialitate în curățarea și toaletare inventarului verde al orașului. La orice pas se văd tulpini de copaci sănătoși și viguroși ce au fost tăiați în batjocură, fără a respecta nici un fel de norme de biologie sau nici măcar de bun simț.

Oricine știe să pornească un motofierăstrău este crezut pe cuvânt că este specialist în horticultură sau în științe forestiere și este lăsat liber să distrugă fără a fi controlat sau tras la răspundere. Se pot constata astfel de trunchiuri fără o frunză sau ramură care sunt sortiți pieirii în scurt timp. Unii pomi mai scapă, spre marele necaz al specialiștilor decimatori. Dar majoritate se usucă încet în următorii ani. Dar și reversul situației este la fel de frecvent. În multe intersecții nu se văd indicatoarele ori semafoarele din cauza frunzișului des. Copaci ce nu mai au nici un rost, fiind uscați, nu sunt tăiați și rămân ca niște relicve ale nepăsării „drujbașilor” fără scrupule.

Vom arăta un astfel de exemplu. Evident că sunt sute. Dar acesta este aproape sub ferestrele edililor. În plin centrul urbei, la câțiva pași de primărie, pe strada Asănești, se află o mândrețe de copac uscat și putred, care nici măcar de decor prost nu este bun. Nimeni nu vrea să-l observe, de parcă ar fi invizibil. Este un permanent pericol de a cădea la un vânt mai puternic sau o furtună peste un trecător sau o mașină. Tăietorii știu doar să distrugă, iar de curățat, nici vorbă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.