2.1 C
Timișoara
duminică 3 martie 2024

Cooperare la granița de vest, din fonduri europene, între Jimbolia și Mórahalom

În data de 1 martie 2019 a început implementarea proiectului „ prTransport verdeomovarea mobilității sustenabile în orașele înfrățite Jimbolia și Mórahalom”, acronim E-Transport, finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria, iar șirul evenimentelor a fost deschis la Mórahalom – Ungaria, care a găzduit conferința de lansare a proiectului în data de 27 iunie 2019. Partenerii proiectului sunt Orașul Jimbolia – lider de proiect, din România și Societatea cu Răspundere Limitată Non Profit de Informații și Servicii MÓRA-TOURIST din Mórahalom, Ungaria – partener. Proiectul deschide calea către un nou domeniu de cooperare între cele două localități înfrățite, Jimbolia și Mórahalom, și anume cel al transportului public în comun. Obiectivele principale ale proiectului vor fi crearea unui sistem de transport public favorabil mediului înconjurător, dezvoltarea transportului public local din Jimbolia și Mórahalom și consolidarea legăturilor dintre comunitățile situate de ambele părți ale frontierei româno-maghiare.

Proiectul vizează, așadar, dezvoltarea unei rețele de transport public local atât în Jimbolia, cât și în Mórahalom, care să poată fi conectate la serviciul de transport public transfrontalier. În cadrul proiectului, Jimbolia va achiziționa microbuze necesare înființării sistemului de transport, va construi o parcare dotată cu o stație de încărcare pentru autovehiculele electrice, va amplasa un „copac digital” cu conexiune Wi-Fi, iar la Mórahalom se va achiziționa un microbuz electric de mici dimensiuni și se vor construi două stații de încărcare cu parcare. Proiectul-pilot încearcă să prezinte o alternativă viabilă la transportul local existent, să introducă noi posibilități pentru reducerea emisiilor de carbon. Se urmărește, de asemenea, sporirea gradului de conștientizare publică pe segmentul de sisteme de transport alternativ, nepoluant.

Prin proiect se intenționează sporirea nivelul de conștientizare al populației în ceea ce privește utilizarea vehiculelor electrice ca mijloc principal de transport pe viitor. Pentru a obține acest efect, se vor organiza 12 evenimente în Mórahalom, campanii de conștientizare publică în ambele localități și va organiza în Jimbolia o conferință la care vor participa profesioniști în domeniu. Bugetul proiectului se ridică la suma 779.715,90 de euro și este împărțit după cum urmează: Jimbolia are un buget de 535.710.90 de euro, iar Mórahalom dispune de un buget de 244.005,00 de euro. Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune și dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care 189 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde județele Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș pe partea română a graniței și, respectiv, județele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

 

Alte subiecte :

Citește și :