Consumul excesiv de antibiotice în vizorul autorităților sanitare din vestul țării!

108

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Arad încearcă să-i convingă pe arădeni să nu folosească antibiotice dacă acestea nu au fost prescrise de medici. Reprezentanții DSP derulează o campanie până la finalul acestei luni, cu ocazia Zilei Europene a informării despre antibiotice, informează radiotimisoara.ro.

Anul acesta, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Arad au ales pentru campania de informare spitalele şi şcolile. Se va discuta cu medicii, pentru că ei ar trebui să prescrie antibioticele doar dacă este necesar dar şi pentru că ei îi pot informa pe oameni cu privire la folosirea excesivă şi eronată a acestora. Nu puţine sunt cazurile în care pacienţii insistă să primească antibiotice, chiar şi în cazul unei simple răceli.

Medicii atrag atenţia, în cele mai multe cazuri, că lichidele, odihna şi medicamentele care elimină simptomele sunt suficiente pentru a trata infecţiile respiratorii care nu sunt grave. În plus, specialiştii subliniază că nu trebuie să se insiste nici la medic, nici la farmarcie, pentru eliberarea antibioticelor pentru că se poate ajunge la rezistenţă la antibiotice. Mai exact, anumite infecţii devin tot mai rezistente la ele, iar atunci când va fi nevoie în mod real de antibiotice, efectul nu va fi cel scontat.

Un alt mesaj al campaniei din Arad este că antibioticele nu trebuie păstrate pentru o viitoare infecţie. De asemenea nu trebuie împrumutate de la alte persoane care le-au folosit sau nu trebuie luate dacă le deţineţi pentru că au vi-au fost prescrise pentru o altă afecţiune.

Campania se va desfăşura în spitalele şi şcolile din Arad până în 30 noiembrie. Va fi subliniat şi faptul în cei 75 de ani de când sunt utilizate, antibioticele au salvat sute de milioane de vieţi, au scurtat durata suferinţelor prin infecţii şi, în numeroase alte cazuri, au prevenit apariţia unor sechele ale infecţiilor. Rezultalele au fost obţinute însă pentru că au fost urmate sfaturile medicilor privind utilizarea!

LĂSAȚI UN MESAJ