Construirea autostrăzii Sebeș-Turda, la mâna unei familii din Alba Iulia. Instanța i-a dat câștig de cauză și a cerut sistarea lucrărilor

516
O familie din Alba Iulia, grav afectată de construcţia autostrăzii Sebeş – Turda, aflată la doar la câţiva metri de locuinţa acesteia, a obţinut în instanţă suspendarea lucrărilor până la montarea unor panouri care să asigure izolarea fonică a casei.
Familia Lăncrănjan din cartierul Oarda de Sus al municipiului Alba Iulia trăieşte de câţiva ani un veritabil coşmar. Şantierul autostrăzii Sebeş – Turda se află la doar câţiva metri de proprietatea acesteia. Familia a iniţiat acţiuni judecătoreşti, atât împotriva CNAIR, cât şi a constructorului autostrăzii. Principala problemă este zgomotul foarte mare făcut de utilaje. Familia Lăncrănjan a sesizat autorităţile statului, dar nu a obţinut răspunsul aşteptat. Prin urmare, a solicitat, în justiţie, suspendarea lucrărilor, iar instanţa i-a dat dreptate.
Luni, 11 noiembrie 2019, Tribunalul Alba a admis cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanţi şi a obligat CNAIR şi firmele care construiesc lotul 1 al autostrăzii să suspende lucrările şi să monteze în regim de urgenţă panouri fonoabsorbante şi să îndeplinească măsurile pentru izolarea fonică a imobilului. Deşi decizia este definitivă, provizorie şi executorie de îndată, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen, oamenii susţin că lucrările nu s-au oprit şi că, marţi dimineaţă, în zona respectivă se derulează lucrări.
Familia Lăncrănjan a obţinut, deja, daune materiale de 70.000 de euro şi daune morale de 15.000 de euro din partrea CNAIR şi Ministerul Finanţelor pentru ”afectarea dreptului de proprietate şi a vieţii private”. Decizia în premieră a fost pronunţată la Tribunalul Alba, fiind contestată de către pârâţi la Curtea de Apel. Coridorul de expropriere a fost micşorat forţat în zona în care se află locuinţa persoanelor afectate, astfel încât să fie evitată proprietatea. Acest lucru a făcut ca, în perioada construcţiei autostrăzii, viaţa familiei să fie un calvar. Pe lângă faptul că sunt obligaţi să locuiască într-o casă aflată la câţiva metri de autostradă, sub un pod uriaş, membrii familiei Lăncrănjan sunt nevoiţi să suporte zgomotul şi praful produs de utilajele folosite de constructori. Toate acestea fără ca antreprenorul să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute în autorizaţia de mediu: menţinerea zgomotului la un nivel acceptabil pentru locuitorii din zonă şi construirea de panouri fonoabsorbante. În mai 2018, Garda de Mediu Alba a amendat cu 50.000 de lei constructorului de pe lotul 1 ca urmare a nerealizării măsurii de montare a panourilor fonoabsorbante în zona Oarda, aşa cum i s-a pus în vedere anterior. Reprezentanţii companiei italiene Pizzarotti au contestat amenda şi au obţinut, la prima instanţă sesizată, anularea acesteia. Constructorul a precizat la momentul respectiv că nivelul de 50 de decibeli cuprins în acordul de mediu nu poate fi respectat nici măcar cu condiţia amplasării panourilor care, în opinia sa, nu ar îmbunătăţi situaţia.
Foto: alba24.ro

Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ