Consorțiu universitar în premieră națională, la Timișoara FOTO-VIDEO

329

Timișoara a mai bifat, vineri, o premieră națională. Cele patru universități de stat din orașul de pe Bega au semnat un acord de parteneriat. Astfel, a luat naștere ”Timișoara Universitară”, un consorțiu format din Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină și Farmacie, Universitatea de Vest și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

Acum, Timișoara academică a ajuns la un nivel superior de educație și va pune în practică proiecte importante pentru toate domeniile vieții din orașul de pe Bega. ”Cred că acest acord poate conduce la o colaborare extraordinară pe zona de cercetare, la creșterea încrederii și cooperării dadrelor didactice în ceea ce înseamnă beneficii pentru întreaga comunitate. Va însemna, totodată, proiecte multidisciplinare. Ne pregătim să facem un concurs de astfel de proiecte în ceea ce înseamnă smart-city pentru Timișoara sau proiecte pe zona medicală sau zona agricolă. Și va însemna și o atragere de fonduri importante europene”, a declarat conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Consorțiul va fi condus de un comitet director format din cei patru rectori. Deciziile se vor lua în unanimitate. Acum, mediul academic universitar timișorean se poate ”bate” cu marile centre universitare din țară și din străinătate.

”Miza nu mai este una de competiție internă în Timișoara, ci este o miză între orașe. Noi concurăm cu centre mari universitare, cum este Clujul, Iașul, Brașovul și de aceea trebuie să ne unim eforturile pentru a intra în această competiție și mai ales cross-border, prin specializările în limbi străine, cu Budapesta”, a spus și prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

O astfel de colaborare înseamnă și pași importanți pentru domeniul medical, iar cecrcetarea fără laboratoarele tehnice sau agricole, nu poate exista. ”Pe noi ne așteaptă o acreditare internațională, pe toate universitățile, fără de care diploma noastră poate să nu fie recunoscută în anumite state, cum este Israel sau SUA. Medicina fără tehnologie nu există. De exemplu, radiologia cu tehnologii înalte o facem cu fizicieni. Toate specialitățile chirurgicale sunt legate de tehnologie, de inginierie. La baza medicinei stă cercetarea experiemntală, care nu se face pe om, ci pe animale. Biobaza Universității de Științe Agricole este modernă, acolo sunt medicii veterinari cu care putem colabora. Noi nu avem baze sportive. O să vină acreditarea internațională și o să ne întrebe unde sunt bazele sportive. Fiind în această alianță o să avem contracte cu UPT care are două baze sportive excepționale”, a explicat prof. dr. Octavian Crețu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara.

”Noi am avut o colaborare foarte strânsă, avem proiecte de cercetare comune. Acest parteneriat nu face altceva decât să transmită un plus de încredere pentru colegii din universitățile nostre. Este un real câștig pentru universitățile noastre, pentru că arătăm că facem parte dintr-un mediu universitar puternic, unit, european, așa cum și-l dorește orice student care vine la noi”, a declarat prof. univ. dr. Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

Acordul ”Timișoara Universitară” a fost semnat de toți cei 4 rectori și a fost paraft și de un notar public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.