20 C
Timișoara
vineri 31 mai 2024

Congresul PNL: Cîțu, huiduit puternic pe toată durata discursului / Orban se proclamă „câștigătorul moral” al alegerilor din PNL: „E adevărul pe care-l știți fiecare dintre voi”

După un război politic care a blocat activitatea Parlamentului și a generat o criză politică în guvern, liberalii își aleg sâmbătă președintele care îi va conduce pentru următorii patru ani. Lupta fără scrupule, cu trădări și atacuri dure, a fost la un pas de bătaie la nivelul filialelor. PNL a fost împărțit în două tabere: susținătorii lui Ludovic Orban versus susținătorii lui Florin Cîțu. Lucrurile vor fi tranșate de către cei 5.000 de delegați din toată țara așteptați la Romexpo. Nu lipsește nici președintele Klaus Iohannis, care a intrat în sală flancat de Ludovic Orban și Florin Cîțu.

În lupta pentru funcția de președinte al PNL, cei doi rivali – Ludovic Orban și Florin Cîțu – au în spatele lor parlamentari, lideri de organizații, primari sau europarlamentari. De-a lungul campaniei interne care a durat mai bine de trei luni, Ludovic Orban a pierdut mulți dintre susținători, dar a avut o echipă de fideli formată din oamenii pe care i-a promovat în funcții cheie.

Dacă la începutul anului 2021 majoritatea liderilor PNL din țară își anunțau susținerea ca Ludovic Orban să obțină un nou mandat la șefia partidului, situația s-a schimbat pe parcurs. De-a lungul campaniei interne, Orban a fost trădat de lideri de organizații care au sărit în barca adversarului Florin Cîțu.

Alături de președintele PNL au rămas însă o parte dintre liderii pe care i-a promovat și susținut – foști miniștri sau secretari de stat precum Violeta Alexandru, Ionel Dancă, Alexandru Nazare, Antoanel Tănase, Adrian Oroș, Costel Barbu, Virgil Guran, Ionel Ștegan, dar și parlamentarii Cornel Olar, Cătălina Ciofu, Elena Hărătău, Ioan Cupşa, Sorin Bumb, Gheorghe Carp, Dănuţ Bica și primarii Ioan Turc- primar Bistrița, Călin Bibarţ – primar Arad, Gelu Tofan – viceprimar Piteşti, Leonard Achiriloae – primar Roman.

Pentru moțiunea lui Ludovic Orban au votat opt filiale: Argeş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Dîmboviţa, Vrancea, Sector 5, Sector 3, Diaspora. Număr delegaţi: 769

În pofida numărului mic de organizații care au votat moțiunea lui Ludovic Orban, echipa acestuia este optimistă. Surse din tabăra sa susțin că în ultima săptămână lideri de filiale și parlamentari ar fi sunat delegați la congres pentru a-i convinge să susțină candidatura în fața lui Florin Cîțu. Nu mai puțin de 4.200 dintre cei 5.000 de delegați au fost sunați prin call-centerul organizat.

„Personal, Orban a reușit să vorbească la telefon, în ultima săptămână, cu 1.300-1.400 de persoane. Evaluarea făcută de noi până la acest moment este că la congres vor fi 2.700-2.850 de voturi în favoarea lui Ludovic Orban”, au declarat surse din tabăra Orban.
Ultimele calcule ale taberei Orban înainte cu mai puțin de o zi de Congresul PNL
De partea cealaltă, premierul Florin Cîțu a beneficiat de ajutorul și susținerea unor lideri puternici, plecând de la președintele țării și continuând cu miniștri, primari, dar și lideri controversați în politica românească.

Florin Cîțu, rivalul actualului președinte PNL, are în tabăra sa nume grele de lideri liberali vechi și noi. Din postura de premier și favorit al președintelui Klaus Iohannis, Cîțu are votul a 28 din cele 48 de organizații: Bacău, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Sector 2, Sector 4, Sector 6. Număr total delegaţi: 2.995.

La capitolul susținători, din poza de grup, în prim-plan sunt lideri precum Emil Boc, Gheorghe Flutur, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Lucian Bode, Dan Vîlceanu, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu, Vergil Chițac, Nicolae Ciucă, Sorin Cîmpeanu și Virgil Popescu.

De remarcat că foștii lideri PDL Emil Boc, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan și Lucian Bode, care au susținut-o puternic pe Elena Udrea în perioada mandatului lui Traian Băsescu, sunt printre susținătorii vocali ai premierului Florin Cîțu.

În tabăra lui Florin Cîțu se mai află lideri de organizații, parlamentari și primari. Câteva nume: Nicolae Ciucă, Alexandru Muraru, Sorin Câmpeanu, Alin Tișe, Sorin Cîmpeanu, Virgil Popescu, Gheorghe Falcă, Florin Roman, Cristian Bușoi, Monica Anisie, Nelu Tătaru, Virgil Chițac și Marcel Vela.

Live text:

13.28 Ludovic Orban își cere scuze colegilor din tabăra lui Florin Cîțu pentru comportamentul susținătorilor săi.
Le spun celor câțiva care au huiduit și fluierat că îi dezaprob și îmi cer scuze în numele lor. Noi am venit aici să ne susținem candidații
Problema mea este legată de ceea ce a spus colegul și prietenul Florin Cîțu că nu am consultat partidul. Mă îndoiesc că domnul Cîțu a consultat partidul atunci când mi-a demis secretarii de stat sau când l-a demis pe Alexandru Nazare.
Cu cine facem majoritate, credeți că există vreun liberal cu capul pe umeri care să bată palma cu PSD?
Dacă există cineva să o spună dechis.
Dacă cineva își va imagina că guvernul minoritar va rezista cu PSD este naiv
Avem două variante strategie: de a rămâne principalul partid de guvernământ prin refacerea Coaliției. După Congres cum ne vom prezenta în fața partenerilor dacă a fost ales cel care a provocat criza și nu cel care are soluția.
Azi nu avem un premier și un guvern cu care ne putem mândri.
Sunt un garant al unității PNL.
PNL trebuie să rămână ce a fost de-a lungul anilor de istorie. Nu poate să-și investeze acum doctrina, nu inventăm un liberalism autentic care începe de acum încolo.
Visez frumos. Nelson Mandela a spus un lucru extrem de frumos: Învingătorul e visătorul care nu s-a predat.
Să nu mi-o luați ca lipsă de modestie: Din punct de vedere moral, din punct de vede al opiniei publice, Ludovic Orban a câștigat această competiție. Este adevărul pe care-l știți fiecare dintre voi.

13.21 Emil Boc:
Haideți să învățăm din lecția celor 1000 de ani în care Ardealul a trăit despărțit de România
Să învățăm din lecția lui Cuza: Unirea face putere
Viitorul e în mâinile dvs și trebuie să preveleze forța dreptului
Florin Cîțu este omul care face ce promite

13.13 Rareș Bogdan, apel să fie respectați toți delegații la congres. El și-a strigat practic discursul:
Împreună trebuie să ducem bătățiile
Adversarii sunt în afara sășii, nu aici. Unitate
Nu cred că 5 județi puteți încerca să rechiziționați o sală
PNL înseamnă că toți cei de aici suntem împreună
L-am văzut pe Florin Cîțu negociind la Bruxelles și dând cu pumnul în masă pentru PNRR
România trebuie guvernată coerent
Vă rog din suflet încetați, nu se strigă în această sală demisie, demisia se strigă de către PSD
Este un om onest, un om cu bun simț. Eram alături de el când a primit un telefon (despre decesul mamei sale)
M-a durut să văd cel mai dur atac la adresa mamei sale defuncte
Dragii mei, Florin Cîțțu va fi prim-ministru și președintele acestui partid
Florin Cîțu a fost primul și singurul premier care și-a pus scaunul la mezat ca să aducă bani pentru primari

13.05 Dan Vîlceanu huiduit la scenă deschisă. Se scandează PSD și DEMisia
Dan Vîlceanu Domnule Orban nu veniți la microfon acum să le cereți susținătorilor dvs să respecte pentru că asta i-ați învățat toată campania. Nu veniți acum la microfon să cereți să nu strige demisia propriului guvern pentru că asta ați făcut în Parlament alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Domnule Orban ați ridicat un zid în PNL și acum la Congres vă cer dărâmați zidul din PNL”.
12.50 Tensiune în timpul discursurilor susținătoriilor lui Florin Cîțu. Aceștia sunt huiduți la scena deschisă de susținătorii lui Orban.

Prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu:
Există o calitate esențială pe care trebuie să o aibă viitorul președinte PNL. O calitate esențială pe care Ludovic Orban nu o are, dar pe care Florin Cîțu o are.
Există o calitate esenţială ;i aceea este altruismul. Pentru că nu are această calitate, Ludovic Orban nu ar renunţa niciodată la candidatura la preşedinţia României dacă ar fi ales preşedinte al PNL indiferent de cota lui în sondaje, indiferent dacă altcineva ar avea mai multe şanse decât el, indiferent de daunele pe care le-ar produce PNL, conform, citez, „Eu sunt trecut, prezent şi viitor”, ei bine, Florin Cîţu sunt sigur că nu ar candida dacă ar fi altcineva mai bine plasat”.
12.30 Cîțu este huiduit puternic în timp ce înceacă să își prezinte moțiunea cu care candidează:
Demisia! Stolojan intervine și le cere liberalilor să îi permită să își prezinte proiectul de moțiune
Cei care strigați demisia înseamnă să vă dați jos propriul guvern, da? Numai dragnea făcea asta
PNL e viu. Democrație
Nu regret nimic din acestă campanie
Intervine Ludovic Orban și își roagă susținătorii să stea liniștiți să-și prezinte moțiunea: Lăsați-l să-și prezinte moțiunea
Domnule președinte, nu am nevoie de susținere, pot să-mi prezint moțiunea
Știu că astăzi veți face alegerea corectă, am ajuns la momentul adevărului, la care alegem liberalismul autentic
Colegi liberali, eu sunt Florin. Am muncit mult și fără compromisuri ca să ajung aici
Voi toți sunteți echipa mea. Sper să conving mai mulți să mă votați, până la momentul votului, pentru că eu sunt un om de echipă
votați un nou mod de a face politică. Vă garantez că atât timp cât voi fi președinte al PNL vom lua deciziile împreună
Huiduielile nu se opresc
În fața scenei se scandează Fără PSD
Cîțu continuă, răgușit și gâtuit de emoție: Eu sunt un liberal convins. Am muncit și nu qaam făcut compromisuri
Nu vă voi propune niciodată să facem din PNL o copie a PSD, niciodată
Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie PSD. Cum aș putea? Sunt sincer și direct, așa că trasez o linie foarte clară: Cât sunt eu președinte PNL nu voi face alianță cu PSD
Nu o să mă vedeți niciodată forțând o moțiune de cenzură împotriva PNL. Suntem liberali, nu facem ca Dragnea
Emil Boc îi aduce apă lui Cîțu
Dragi colegi liberali, suntem o echipă
Huiduielile sunt tot mai puternice, Orban face un nou apel: Vă rog lăsați candidatul să-și prezinte moțiunea
30 de ani s-au găsit doar scuze
Da, recunosc, sunt un politician atipic- eu nu mint. Am făcut ce am promis și am făcut bine
Luni aprobăm PNRR, la finalul anului avem primii bani
Aceste alegeri nu sunt despre mine sau despre Ludovic Orban, ci despre viitorul PNL acum și în 2024. Eu sunt cel mai mare inamic al PSD, care poate asigura victoria PNL în 2024
Ludovic Orban a avut un rol important în PNL. Acum PNL trebuie să facă o alegere care să ducă partidul la un nou nivel, cu un trend nou
Este huiduit din nou
Să fii liberal azi mai mult ca oricând încearcă să faci lucruri bune pentru români
De mâine suntem un partid unit și suntem puternici
Eu sunt Florin și sper că v-am convins pe toți să veniți în echipa mea, avem multă treabă

12.27 Sunt chemați pe scenă cei 2 contracandidați și echipele lor. Echipa Cîțu este huiduită. Se scandeză numele lui Orban. Echipa lui Cîțu, pe scenă: Emil Boc, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Dan Vâlceanu, Iulian Dumitrescu
Echipa Orban: Ionel Dancă, Violeta Alexandru, Siegfried Mureșan, Virgil Guran, Adrian Veștea

12.14 Ludovic Orban își prezintă programul de activitate:
Vă transmit respectul și recunoștința pentru munca depusă de fiecare dintre dumneavoastră. Noi, liderii, suntem nimic fără voi
PNL a dus o luptă de zi cu zi împotriva PSD și a reușit să înfrângă acestă ciumă roșie, a reușit să îndrepte România în direcția bună
Deși nimeni nu se aștepta, în 2019 am cîștigat alegerile pentru PE, am reușit să convingem românii să voteze referendumul pentru justiție
După alegerile parlamentare am reușit pentru prima oară în 30 de ani ca un partid de dreapta să dea jos prin moțiune un guvern de stânga, să coagulăm toate forțele politice împotriva PSD și să învestim apoi un guvern PNL
Discursul este întrerupt de scandări
După preluarea guvernării, PNL a intrat în campanie pentru alegerile prezidențiale. Klaus Iohannis a obținut cel mai mare scor din ultimii 31 de ani
Deși strategia a fost de a determina anticipate și reușisem primul pas, din păcate România a fost confruntată cu o pandemie și PNl și-a asumat răspunderea de a guverna în cea mai grea perioadă după al doilea război mondial și a făcut-o bine
Nu am câștigat alegerile parlamentare, dar după negocierile ulterioare am reușit să poziționăm PNL ca principal partid de guvernământ
La nivel european, am reușit să fim o voce ascultată
Datorită PNL, azi România contează în UE și are capacitatea de a influența decizii
Vă felicit, vă respect! Tot ce s-a realizat se datorează fiecăruia dintre membrii PNL!
Sursa: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :