19.5 C
Timișoara
miercuri 19 iunie 2024

Comisar al Gărzii Financiare Timiș și consilieri de la O.T.I.M.M.C. Timișoara, trimiși în judecată de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
# GHAZARYAN HASMIK, administrator de fapt al S.C. YENI & NIKOLAS S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice; evaziune fiscală, în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și uz de fals.
# SC YENI & NIKOLAS SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.
# DĂNCIULESCU ALIN DAN, comisar al Gărzii Financiare Timiș, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice;
# SZEKELY EMILIA, consilier în cadrul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timișoara, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual;
# DOMILESCU-LAMBING ANA-MARIA și MUREȘAN MARIA, consilieri în cadrul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timișoara, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anului 2012, inculpata Ghazaryan Hasmik, în calitate de administrator în fapt al S.C. YENI & NIKOLAS S.R.L., a înregistrat în evidențele contabile ale societății două facturi emise de o altă firmă, care consemnau operațiuni comerciale fictive, iar ulterior, și-a exercitat dreptul de deducere a TVA, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 88.405,2 lei, ca urmare a deducerii nelegale a taxei pe valoare adăugată aferentă celor două documente financiar-contabile.

Cele două facturi au fost emise la solicitarea și indicațiile exprese ale inculpatului Dănciulescu Alin, comisar al Gărzii Financiare Timiș. În privința celei de a doua facturi, inculpata Ghazaryan Hasmik a folosit-o în vederea aprobării și decontării ajutorului financiar nerambursabil, în cuantum de 99.995 lei, de către Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timișoara (O.T.I.M.M.C. Timișoara), subvenția acordată de instituția publică fiind folosită în alte scopuri decât cea pentru care a fost acordată.

Acordarea subvenției de către O.T.I.M.M.C. Timișoara a fost posibilă și ca urmare a conduitei inculpatelor Szekely Emilia, Domilescu-Lambing Ana-Maria și Mureșan Maria, consilieri în cadrul Oficiului, care nu și-au îndeplinit sau și-au îndeplinit contrar legii atribuțiile care le reveneau, legate de urmărirea eficientă și diligentă a modului de aprobare, implementare, decontare, monitorizare și control a cererii de finanțare depuse de S.C. Yeni & Nikolas S.R.L., prin inculpata Ghazaryan Hasmik. Mai mult, cu prilejul activităților de monitorizare, acești funcționari au atestat date și fapte necorespunzătoare adevărului în cuprinsul proceselor verbale încheiate.

Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (în subordinea căruia funcționează Direcția de Antreprenoriat și Programe pentru IMM) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 121.166,15 lei, reprezentând contravaloarea ajutorului financiar nerambursabil (în cuantum de 99.995 lei) și dobânzile aferente subvenției acordate (în cuantum de 21 171,15 lei), iar Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 88.405,2 lei reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat prin exercitarea dreptului de deducere al TVA.
În cauză, nu s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, întrucât inculpata Ghazaryan Hasmik a depus la Trezoreria Timișoara sumele de bani necesare acoperirii prejudiciului creat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :