9.1 C
Timișoara
marți 16 aprilie 2024

Colonelul în retragere Constantin Călina s-a retras definitiv la 101 ani FOTO-VIDEO

În acest final de săptămână militarii din Brigada 18 Cercetare supraveghere „Decebal” a Armatei Române au condus în drumul său către cele veșnice pe colonelului în retragere Constantin Călina asigurând garda de onoare la mormântrul acestuia.

Colonelul în retragere Constantin Călina a fost militar al Regimentului 6 de Artilerie Grea a Armatei Române și în această calitate a participat la al doilea război mondial în ambele campanii și cea din est și cea din vest.

Regimentul de artilerie grea a participat la războiul din est din 1941 până în 1944. Iar din 1944 a participat la campania din vest până la finalul războiului din 1945.

Regimetul 6 a fost înființat la 1 noiembrie 1923 la Alba Iulia în cazarma Mihai Viteazul. În timpul celui de al doilea război mondial a luat parte de la 22 iunie 1941 pe frontul din Moldova în bataliile din est. A avut acțiuni de luptă împotriva trupelor sovietice de la 3 iulie 1941. În cooperare cu trupele germane a contribuit la eliberarea teritoriului Basarabiei și a unei părți din Ucraina. Așa au ajuns la Odessa care a căzut la 16 octombrie trecând în administrația provizorie a autorităților românești.

Între 1942 și 1943 unități din cadrul Regimentului 6 au participat în continuare la campania anti sovietică. Divizioanele 1 și 2 ale regimentului au fost dislocate inițial la Sibiu iar mai apoi din 1942 la Timișoara.

Colonelul în retragere Constantin Călina a fost înrolat în regimentul 6 în anul 1942. Și-a făcut datoria de militar, la început, ca responsabil cu înscrierea celor ce veneau din viața civilă ținând evidența acestora. În anii 1942-43 regimentul a avut în cadrul său o școală militară de ofițeri în care erau instruiți studenții „Școlii Politehnice” de la Timișoara în probleme de artilerie grea.

În preajma Paștelui din 1944 au plecat spre frontul de est reușind victorii, împreună cu trupele germane, în zona Târgu Frumos.

După schimbare de direcție a țării noastre, colonelul Călina ia parte la luptele de eliberarea Ploieștiului de trupele germane aflate în retragere și au dezarmat o coloană militară germană ce se retrăgea dinspre București.

Din septembrie a contribuit la efortul regimentului în eliberarea Ardealului de armatele germane și maghiare.

Între 11 și 17 septembrie a fost constituit la Timișoara detașamentul condus de colonelul Galgozzi. Detașamentul a avut contribuție majoră în bătălia Timișoarei.

Colonelul în retragere Constantin Călina rămâne un exemplu pentru urmașii veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea dar și pentru întreaga societate românească prin faptul că în anii 80, cu sprijinul foștilor săi camarazi de arme, au reușit realizare unor plăci de marmură amplasate în holul fostei cazarme din castelul Huniade (actualmente sediul Muzeului Național al Banatului) ce amintesc supraviețuirea din cumplita bătălie a Moldovei de pe aliniamentul Iași-Chișinău.

De atunci, în fiecare vară, s-a păstrat tradiția întâlnirii de comemorare a eroilor artileriști bănățeni.

Timpul implacabil a tot secerat numărul celor ce au luat parte la acele bătălii. Ultimul veteran rămas, colonelul Călina, a plecat și el acum la venerabila vârstă de 101 ani.
Oștenii de azi au un demn exemplu de carieră militară închinată apărării țării.

Date oferite de profesorul Laurențiu Mioc, unul din organizatorii acestor întâlniri de suflet ai urmașilor veteranilor.

Alte subiecte :

Delicii culinare bănățene, preparate într-o localitate din Timiș, în luna mai

Ediția din luna mai a evenimentului Banat Brunch le propune turiștilor atelier de preparat brânză la stână. Asociația My Banat și Asociația “De la Măicuța”...

Copaci periculoși în zona Pădurii Verzi

Primăria Municipiului Timișoara intervine în zona Pădurii Verzi, unde Ocolul Silvic Timișoara și specialiștii municipalității au identificat mai mulți copaci uscați,...

Citește și :