18 C
Timișoara
luni 20 mai 2024

Colegul lui Fritz de alianță, Alin Nica, acuzat de afaceri imobiliare dubioase, însumând peste 10 milioane de lei din fonduri publice

Povestea este revelată de site-ul Buletin de Timișoara, care a publicat în repetate rânduri informații privind combinațiile de la Dudeștii Noi, comuna în care a fost primar timp de 16 ani actualul șef al CJ Timiș, Alin Nica, care până recent a deținut și funcția de șef al PNL Timiș, iar la această oră este candidatul Alianței Dreapta Unită –USR, PMP și Forța Dreptei – pentru un nou mandat în fruntea CJ Timiș.

Din această ultimă calitate actuală, cea de candidat pentru un nou mandat în fruntea CJ Timiș, Alin Nica se eroizează în apărător al spiritului Revoluției, al libertății și democrației, deși la Revoluție avea 8 ani.

Să presupunem că a învățat despre spiritul Timișoarei pe bicicletă, pe străzile neasfaltate ale satului Dudeștii Noi? A citit prin cărți deși a recunoscut singur că nu a citit nici Cartea Junglei?

În rândurile de mai jos o să vedeți ce a înțeles Alin Nica din democrație și cum a profitat de ea și de tranziția românească. Mai simplu ar fi să-i consultați declarația de avere, documentul respectiv spune totul despre cine este Alin Nica și cum a acționat Alin Nica din funcția de primăraș de sat cu salariu foarte mic.

Nu este însă de neglijat nici faptul că în calitate de candidat, Alin Nica înfierează PSD Timiș și pe al său președinte, Alfred Simonis, care la Revoluție avea 4 ani, în condițiile în care nașul său, al lui Alin Nica, este un vechi PSD-ist.

Dar, să revenim.

Pe 1 aprilie, redacția noastră publica articolul “Scandal în Dudeștii Noi – cetățenii sunt revoltați de combinațiile imobiliare ale șefului CJ Timiș, Alin Nica, ale nașului său, Raimond Rusu, primar în Becicherecu Mic și ale primarului Ion Goșa“.

Acesta nu este însă singurul scandal recent prin care trece comuna păstorită de “binomul toxic“ Nica&Rusu și asociații.

Astfel, fostul vicperimar al comunei, Sergiu Costic, schimbat din funcție în anul 2022, la propunerea primarului Ion Goșa, fost viceprimar al lui Alin Nica, deoarece, așa cum a declarat, nu a dorit să facă parte din așa zisa “cooperativă imobiliară“ din comună, dezvăluie într-un ziar local o nouă combinație imobiliară realizată cu bani publici.

Potrivit lui Sergiu Costic, Primăria Dudeștii Noi a realizat investiții din bani publici, peste 10.000.000 lei, într-un PUZ privat denumit Alexia după fiica nașului lui Alin Nica, primarul PSD din Becicherecu Mic, Raimond Rusu.

Mai mult, fostul viceprimar dezvăluie că în PUZ-ul respectiv situat între Satul Nou și Satul Vechi locuiește actualul primar al Dudeștiului, Ion Goșa, fostul primar, actualmente șef al CJ Timiș, Alin Nica, fostul secretar general al comunei și foști consilieri locali. Deci, toată floarea cea vestită a satului.

Cum am ajuns să plătim din banii noștri pentru utilitățile din PUZUL lor privat (Alexia)? Motivul principal sunt investițiile făcute de primărie care au intrat în utilitățile acestui PUZ Alexia în aprox. ultimii 10 ani în valoare de peste 10.000.000 lei, adică peste 2 milioane de euro din care în mandatul acesta au reușit să și îndatoreze comună cu 1.350.000 lei (270.000 euro), ca să termine lucrările de apă și canalizare în acest PUZ, adică noi plătim și vom plăti din banii noștri strânși din taxe și impozite pentru apă și canalizare la parcelele lor private. Picătura ce a umplut paharul a venit chiar în ultima ședință privind bugetul local votat la limita de către 7 consilieri (Alex Bodea, Bogdan Risco, Sorin Paralescu, Costel Preșa, Adi Capsali, Viorel Sfitlic, Daniel Gurbanski) în care s-au alocat bani din bugetul nostru pentru branșamente de apă și canalizare în cartierul Alexia (400.000 lei, adică aproape 100.000 euro)“, susține Sergiu Costic.

Acesta spune că situația este extrem de gravă.

Că să înțelegeți gravitatea situației, la nivelul comunei în vatra veche avem peste 100 de cereri de branșare la canalizare care încă nu s-au realizat pe motivul că “nu sunt bani”, ba mai mult există familii care nu sunt branșate la apă menajeră, în schimb primarul nostru susținut de “majoritatea din consiliu” creditează pe lângă altele comuna noastră pentru branșamente într-un PUZ privat, chiar mai mult de jumătate dintre ele fiind terenuri goale în detrimentul celora care au cereri de branșare la canalizare de ani de zile“, mai dezvăluie Sergiu Costic.

Fostul viceprimar al comunei Dudeștii Noi, Sergiu Costic, povestește și cum am ajuns în situația asta.

În urmă cu 15 ani a luat naștere PUZ-ul Alexia la inițiativa fostului primar Alin Nica prin comasarea mai multor parcele private ale unor proprietăți, ulterior cedând primăriei amplasamentul pentru drumurile PUZ-ului. În momentul predării drumurilor fiind realizată o singură utilitate din partea lor, doar rețeaua electrică, ba chiar fără iluminatul stradal. Ulterior de a lungul  anilor primăria investește în total suma de peste 2 milioane de euro în restul utilităților din fonduri proprii sau guvernamentale: asfalt, apă, canalizare, iluminat public și podețe de acces auto. Chiar dacă unele investiții în acest PUZ Alexia au fost finanțate parțial din fonduri guvernamentale, vreau să înțelegeți că de exemplu aprobarea investițiilor privind asfaltarea apă și canalizarea in PUZ Alexia a început în anul 2016, iar dacă ne gândim la prioritizarea investițiilor și făceam acest lucru în Solaris 3, în anul 2019 aveam apă canalizare și asfalt în PUZ-ul nostru public, adică aveam mai exact peste 300 de parcele de care puteau beneficia tinerii comunei Dudeștii Noi, adică tinerii puteau să înceapă o construcție nouă de acuma 5 ani de zile și nu ar fi fost nevoiți să aștepte până în prezent să primească promisiuni din campanie în campanie. Din punctul meu de vedere toate utilitățile trebuiau realizate obligatoriu de către proprietarii inițiali ai PUZ-ului și preluarea drumurilor către primărie trebuia făcută după realizarea acestora, neafectând bugetul comunei, dar și noii locuitori ai PUZ-ului Alexia, care au fost amăgiți an de an că vor primii toate utilitățile“, povestește Sergiu Costic.

Un PUZ electoral, de frica alegerilor, noua combinație a cooperativei de la Dudeștii Noi.

Mai trebuie precizat faptul că terenurile din Solaris 3 care s-au aprobat recent pentru tineri din disperarea ca vor pierde alegerile, sunt situate într-un PUZ in care nu avem nici o infrastructura, adică nu exista nici măcar un acces la parcelă. Mai mult decât atât trebuie să înțelegeți ca nu primiți un teren gratuit, prin Legea 15, vi se va acorda o concesiune pentru care plătiți 1 leu pe metru pătrat pe an pe lângă impozitul propriu zis și care abia in momentul finalizării construcției și intabulării ei, terenul poate fi cumpărat de la primărie pentru a deveni proprietar pe el. Chiar dacă în trecut aceste terenuri s-au vândut în sprijinul tinerilor la prețul de 3 euro pe metru pătrat, preț stabilit de Consiliul Local, în prezent prețul îți este stabilit de către evaluatorul contractat de primărie (SUTEU) de la aprox. 11 euro pe metru, fiind chiar în creștere. Acest lucru nu ține la nesfârșit prin alegerea altui evaluator se poate stabili un preț mult mai mic pentru aceste terenuri, dar pentru acest lucru este nevoie de o schimbare“, mai menționează Sergiu Costic.

Schimb de terenuri dubios: 23 de hectare în schimbul a 4 hectare. Schimbul a fost realizat între Rusu Cristian Alin (fratele primarului PSD din Becicherecu Mic, Raimond Rusu) și Primăria Dudeștii Noi.

Toate aceste lucruri negative care au afectat bugetul comunei noastre nu au cauzat pierderi mai mari decât ce s-a întâmplat la fix 3 ani după aprobarea PUZ-ului Alexia în care primăria noastră face un alt schimb mai controversat de teren și cedează 23 de hectare în schimbul a 4 hectare în PUZ Alexia. Schimbul s-a realizat între Rusu Cristian Alin (fratele primarului Raimond Rusu) și Primăria Dudeștii Noi. Din anul 2011 când s-a realizat schimbul de teren și până în prezent aceste patru hectare pentru care primăria a pierdut de 6 ori mai mult stau nefolosite fără nici o utilitate, sperând sa facă un centru civic mai retras pentru ei. Știu că vă întrebați unde au fost situate cele 23 de hectare ale primăriei cedate în urma schimbului, voi revenii cu explicații privind poziția acestora“, mai arată Sergiu Costic.

La această oră primar al comunei este Ion Goșa de la PNL, fost viceprimar pe timpul lui Alin Nica, care este cercetat de către Agenția Națională de Integritate pentru un posibil conflict de interese, soția sa fiind angajată tot a primăriei din Dudeștii Noi, iar viceprimar este un tânăr PNL-ist, Alexandru Bodea, care este și el cercetat pentru incompatibilitate și conflict de interese de către ANI.

Redacția noastră a atras tot în repetate rânduri atenția și asupra declarației de avere a șefului CJ Timiș, Alin Nica, una cu multe pagini și la fel de multe proprietăți imobiliare, chir în comuna pe care a condus-o ca primar.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Între neo-marxism și neo-legionarism

În vâltoarea pricinuită de multiplele alegeri ce urmează să se consume pe parcursul acestui an, mi-a devenit tot mai clar faptul că, într-o importantă...

FOTO | „ESTETICA RĂTĂCIRII”, expoziția în cadrul căreia foștii elevi ai lui „Cici” devin maeștri. Vernisajul a atras zeci de curioși.

Sâmbătă, 18 aprilie, nu aveai loc să arunci un ac la Galeria Helios. Micul spațiu dedicat artei era plin de lume. Puteai vedea de-opotrivă...

Citește și :