COD GALBEN peste BANAT de vijelii, averse și instabilitate atmosferică

447

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizare COD GALBEN de intensificare şi extindere val de căldură, caniculă şi disconfort termic accentuat în cursul zilei de luni, 1 august.
Valul de căldură se va intensifica şi se va extinde, cuprinzând sudul şi estul ţării, unde se vor atinge frecvent temperaturi maxime de 35…36 de grade.
Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, dar pe arii restrânse şi în zonele de câmpie şi podiş din regiunile intracarpatice.

COD PORTOCALIU va fi în după-amiaza zilei de luni, 1 august, în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, se vor atinge local maxime termice de 37…38 de grade, iar izolat se vor înregistra valori în jurul a 39 de grade şi, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
În după-amiaza zilei de 1 august, în judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj, canicula va fi urmată de fenomene asociate instabilităţii atmosferice, care se vor semnala şi în regiunile vestice şi zonele montane.

COD GALBEN pentru intervalul 1 august, ora 16 – 2 august, ora 18, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, la început în sud-vestul, nord-vestul şi, parţial, centrul ţării, iar din a doua parte a nopţii îndeosebi în centru, nord şi nord-est, precum şi la munte.
Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, averse şi pe arii restrânse grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi punctiform 30…40 l/mp.

În noaptea de marţi spre miercuri (2/3 august), manifestări ale instabilităţii atmosferice se vor semnala şi în sud-estul ţării.

LĂSAȚI UN MESAJ