Cod galben de ninsori și viscol! Regiunile afectate de vremea rea, în Ajunul Crăciunului

355

ANM a emis o atenționare cod galben de ninsori și viscol valabilă, luni, în zona montană din 21 de județe, precum și o informare meteo de vreme rea ce va afecta restul teritoriului, până marți, 25 decembrie.

Astfel, luni, 24 decembrie, între orele 2 şi 21, va ninge temporar în cea mai mare parte a zonei montane, iar stratul de zăpadă nou depus va depăși 20 de cm. Ploile vor fi prezente la început în celelalte regiuni, apoi se vor semnala şi ninsori, mai ales în nord şi în centru. Intensificări ale vântului vor fi în aproape toată ţara, iar altitudini foarte mari, cu precădere în Carpaţii Meridionali, rafalele vor depăşi 100 km/h.

Ninsoarea va fi viscolită şi vizibilitatea va scădea semnificativ. Ninsori în general moderate cantitativ vor fi şi în Maramureş şi local în nordul şi estul Transilvaniei. Totodată, între 23 decembrie, ora 14 şi 25 decembrie, ora 06, vântul va continua să prezinte intensificări la munte, temporar cu rafale de 65-70 km/h, iar pe creste va depăşi 80 km/h.

Din a doua parte a zilei de luni (24 decembrie) vântul se va intensifica şi în zonele joase de relief, îndeosebi din sud-vestul, centrul şi estul ţării, cu viteze la rafală, în general de 50-55 km/h. Temporar vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, pe arii mai extinse începând din a doua parte a nopţii de duminică spre luni (23/24 decembrie), când în zonele joase de relief din vest, nord şi centru se vor acumula 10-15 l/mp şi izolat 25 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă.

În zona de munte, treptat vor predomina ninsorile, iar pe parcursul zilei de luni (24 decembrie) în Maramureş, Transilvania şi jumătatea de nord a Moldovei, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.

În centrul, estul şi sudul teritoriului, vor fi condiţii pentru depuneri de polei, iar în noaptea de luni spre marţi (24/25 decembrie) se va forma gheţuş. În prima zi de Crăciun, vremea se va răci simţitor pe întreg cuprinsul ţării. Astfel, maximele vor porni de la minus 4 grade în Transilvania şi se vor opri la 3..4 grade Celsius în regiunie sudice. Va mai ninge pe suprafeţe mici în în nord, în nord-est şi în centru, iar vânt alert va fi în Moldova, Dobrogea, în sud-vestul Olteniei, precum şi în spaţiul montan.

Temperaturile vor creşte uşor de miercuri, aşa că precipitaţiile din nordul, nord-estul şi centrul teritoriului vor fi trecător şi sub formă de lapoviţă. Pe parcursul zilei de luni, va ploua slab şi în Capitală, iar fulguieli trecătoare vor fi posibile abia după lăsarea întunericului. Mercurul în termometrele va reuşi să mai urce până la 6 grade Celsius, însă vântul va accentua senzaţia de frig.

sursa – libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ