Clubul Economic German din Banat aniversează 15 ani la Timișoara

340

A șasea conferință a Cluburilor Economice Germane din statele Europei Centrale și de Est precum și aniversarea a 15 ani de la întemeierea Clubului Economic German din Banat au constituit în perioada 29 septembrie – 1 octombrie ocazia unei întâlniri a celor interesați de antreprenorii germanofoni și mediul lor. Cele două întâlniri au stat sub semnul succeselor, dar și a problemelor pe care le au antreprenorii, fiecare în locația lui. Gazda evenimentelor a fost Clubul Economic German Banat. Întâlnirile s-au desfășurat la Moșnița Nouă și la Timișoara.

Reprezentanți a șase cluburi economice germanofone (din Timișoara, Arad, Târgu-Mureș, Germania, Rusia și Belarus) s-au întâlnit la a șasea conferință a cluburilor economice germane și germanofone din Europa Centrală și de Est. Clubul Economic Banat s-a folosit de ocazie, ca să sărbătorească a 15-a aniversare de la întemeierea sa. O gală festivă cu conferință de presă, discursuri festive și muzică au avut loc cu această ocazie în Castelul Royal.

În zilele care au urmat au avut loc mese rotunde, referate de impuls șI dezbateri în cadrul conferinței. Ceea ce s-a evidențiat cu această ocazie este faptul, că cluburile economice, în ciuda unor aspecte și probleme specifice strict locale, se confruntă în mare cu aceleași probleme sau cel puțin cu probleme similare. O procedură colectivă în cazul unor decizii politice, luate în dezavantajul investitorilor, a fost considerată din nou a fi dorită, astfel încât prezența tuturor ar fi fost oportună.

În decursul celor 15 ani de la întemeierea clubului multe lucruri sau îmbunătățit, a declarat Peter Hochmuth în bilanțul său prezentat la aniversare. Sigurul avantaj de acum 15 ani poate fi considerat faptul că atunci piața forței de muncă nu era atât de supraîncălzită. Lipsa forței de muncă calificată, o bază juridică pu]in predictibilă și corupția au fost șI constituie și în prezent aspecte cu care trebuie să se confrunte antreprenorii. Totuși a fost evident, că factorii diferiți și specifici locației sunt aceia, care influențează economia. Consulul Germaniei în Timișoara, Ralf Krautkrämer, a numit clubul economic și întâlnirea cu celelalte asociații economice „o fuziune de enormă competență economică”, iar în special despre Clubul Economic German din Banat (DWC): „Dacă nu ar exista acesta, ar trebui inventat”. Iar apoi au urmat cuvintele din politica înaltă: „Eu mi-am exprimat mulțumirile față de conducerea Clubului bănățean și în același timp membrilor clubului pentru buna colaborare și schimbul de idei în toți acești ani“, a declarat deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Ganț, după o discuție avută cu președintele Clubului Economic German, Peter Hochmuth.

Referate interactive de impuls au prezentat printre alții Uwe Leuschner), despre subiectul „Cine are ce fel de șanse?“, Andreea Kremm, vicepreședinta Clubului Economic Banat, despre legea germană privind protecția datelor, avocatul dr. Dan Cărămidaru despre confruntarea investitorilor cu acele evoluții social-economice, care nu corespund valorilor etice europene. El le-a sugerat antreprenorilor, să ia poziție în fața diferitelor probleme, care apar.

O prezență concentrată a recomandat jurnalistul Werner Kremm în discursul său, eventual sub auspiciul unei organizații comune a cluburilor economice germane din România. „De aceea eu consider un fapt deziderabil pentru toate firmele membre, să obțină de la stat condiții cât mai favorabile de afaceri.”

Sub deviza „One World One Sky” participanții la eveniment au lansat în aer baloane spectaculoase. Aceasta în semn de respect pentru o responsabilitate socială în lume. Ideea a fost transpusă în fapt de Clubul Economic German pentru prima dată anul trecut.
Anul viitor, conferința comună a cluburilor economice germane va avea loc ori la Minsk ori la Hamburg.

LĂSAȚI UN MESAJ