17.2 C
Timișoara
sâmbătă 27 iulie 2024

Clădirea de milioane de euro din centrul Timișoarei, disputată și de fostul proprietar!

Primăria Timișoara a deschis un proces prin care cere evacuarea lui Momiță Bona din palatul de pe C.D. Loga 52, trecut de Primăria Timișoara în proprietatea statului. Misiunea Primăriei, de recuperare a clădirii, naționalizată în baza decretului din 1950, se complică, după ce în joc a intrat și moștenitorul foștilor proprietari, Aurel Ienciu.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunța, în octombrie 2023, că Primăria Timișoara a recuperat, pentru Statul Român, un palat ajuns în posesia lui Momiță Bona, membru al unui clan de romi bogat din Timișoara.

„Adevărul” a dezvăluit, la scurt timp după anunțul lui Dominic Fritz, că intabularea clădirii pe numele Statului Român s-a făcut în baza decretului comunist de confiscare a averilor din 1950. Practic, în baza unei sentințe penale prin care au fost anulate mai multe vânzări, clădirea s-a întors în posesia foștilor proprietari și apoi, prin naționalizare, a trecut în proprietatea Statului Român.

Evacuarea lui Momiță și intervenția fostului proprietar

După intabularea Statului Român asupra clădirii, Primăria Timișoara a deschis un proces de evacuare a lui Momiță Bona. Un prim termen din acest proces a fost stabilit în 7 februarie 2024 la Judecătoria Timișoara.

În paralel, Aurel Ienciu, moștenitorul foștilor proprietari, de la care, din punct de vedere juridic, a fost confiscată clădirea, a depus la Primăria Timișoara o cerere de retrocedare a imobilului. În același timp, Ienciu a deschis un proces prin care contestă intabularea Statului Român în Cartea Funciară.

Argumentele lui Ienciu

În procesul de la Judecătoria Timișoara, Ienciu reclamă că Primăria Timișoara nu a avut, din partea Statului Român, mandat de notare a dreptului de proprietate în cartea Funciară. În plus, Ienciu mai invocă faptul că cererea de înscriere a Statului Român este formulată de Municipiul Timișoara prin mandatar Dumitrașcu Viorel (angajat al Primăriei Timișoara), fără să fie atașat cererii și dovada mandatului acordat de Municipiul Timșoara lui Dumitrașcu pentru depunerea cererii.

În plus, Ienciu invocă în procesul de la Judecătoria Timișoara și o sentință a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a stabilit că intabularea Statului Român trebuie făcută în contradictoriu cu familia Ienciu (proprietarii inițiali) sau moștenitorii acestuia, lucru care, susține Ienciu, nu s-a întâmplat.

Judecătoria Timișoara nu a stabilit încă un termen din acest proces, care se anunță extrem de interesant, având în vedere că în procesul penal care a vizat clădirea, familia Ienciu a declarat că nu are pretenții asupra imobilului.

Momiță vrea aproape două milioane de euro dacă este evacuat

Dacă va fi evacuat din clădirea pe care o ocupă în prezent, Momiță Bona cere cel puțin 1,8 milioane de euro, sumă pe care spune că a investit-o în clădirea de pe C.D. Loga, nr. 52.

„Bineînțeles că nu ne lăsăm șantajați, și nici nu dăm bani unor penali. Această clădire aparține Timișoarei și vom face grădiniță aici. Vila a ajuns, în anii ’90, prin manevre dubioase în mâna clanurilor, care așa au păstrat-o ani de zile. Bineînțeles că nu mă aștept ca acum să iasă de bună voie din casă. Sigur vor continua să arunce tot felul de petarde, la fel cum e și cazul celor care ocupă terenuri abuziv pe malul Begăi. Sunt pregătit pentru această luptă, mă bazez pe o echipă curajoasă și bine pregătită și vom merge până la capăt”, a spus primarul Dominic Fritz, după ce a fost înștiințat că Momiță Bona cere să fie despăgubit pentru investițiile făcute în clădire.

Povestea încâlcită a clădirii de Loga 52

Clădirea de pe C.D. Loga 52 a aparținut, înainte de naționalizarea din 1950, unei familii din Arad – Ienciu Gheorghe și Rozalia. În 1950, în momentul confiscării averilor, clădirea familiei Ienciu a fost naționalizată de comuniști. Din cauza unor erori birocratice comise de funcționari în momentul naționalizării, Statul Român nu a fost intabulat ca proprietar al clădirii.

Faptic, clădirea a fost preluată de Statul Român, care a transformat-o într-o clădire de apartamente în care locuiau mai mulți chiriași. Profitând de situație, după 1990, Ionel Sandner, alias Ionelaș Cârpaci, având informații că Statul Român nu figurează ca proprietar al clădirii, a falsificat în Germania o procură prin care soții Ienciu îl împuterniceau pe bunicul soției sale să vândă clădirea de pe strada Loga 52. După vânzarea făcută în baza procurii falsificate au avut loc vânzări succesive, proprietar al clădirii ajungând inclusiv menajera lui Cârpaci, Maria Prodea.

Înțelegerea făcută cu fostul proprietar

În 1996, presa locală a dezvăluit falsurile lui Ionelaș Cârpaci, iar pentru a scăpa de probleme, Cârpaci i-a căutat și găsit pe foștii proprietari ai clădirii, familia Ienciu. Potrivit sentinței de condamnare a lui Ionelaș Cârpaci, în schimbul sumei de 14.000 de mărci, familia Ienciu a renunțat la pretenții asupra clădirii. Astfel, Ionelaș a putut să vândă imobilul, palatul ajungând în posesia lui Momiță Bona, un alt „baștan” din Timișoara.

În momentul în care Ionelaș Cârpaci a fost arestat pentru comiterea mai multor escrocherii imobiliare, ancheta s-a extins și asupra falsurilor care vizau clădirea de pe C.D. Loga 52.

În procesul în care Ionelaș a fost condamnat la închisoare, foștii proprietari (familia Ienciu) au transmis că „nu mai doresc să se constituie parte civilă și nu mai au nicio pretenție cu privire la acest imobil”.

Sursa: https://adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

VIDEO | Accident pe A1, Timișoara – Arad! Două mașini s-au izbit din plin

Un accident s-a petrecut pe A1, după urcarea de la Remetea Mare. Două mașini s-au tamponat și o a treia este ușor lovită.  În jurul...

Lucrări la rețele Aquatim

Marți, 30 iulie, între orele 9-15 se va întrerupe alimentarea cu apă în Săcălaz pentru executarea unei conectări de conducte la intersecția străzilor IV...

Citește și :