28 C
Timișoara
sâmbătă 23 septembrie 2023

Cine-l mai știe pe Toma? Toma Caragiu!… VIDEO

Cultură-MediaCine-l mai știe pe Toma? Toma Caragiu!... VIDEO

Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925, la Argos Orestiko sau Hrupisti, în Grecia, într-o familie de aromâni, Nico şi Atena Papastere Caragiu, originară din satul grecesc Aetomilitsa, provincia Konitsa, prefectura Ioannina, regiunea Epir.

După primii ani de viaţă petrecuţi în Grecia, familia lui (mama, tata şi cele două surori mai mici, Matilda şi Geta) s-au refugiat în Cadrilater, pe atunci în România. După o serie de peregrinări, s-au stabilit în Ploieşti, unde Toma a primit diploma de bacalaureat în vara anului 1945.

Se înscrie apoi la Drept, dar abandonează cursurile şi intră la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti, clasa Victor Ion Popa. Vacanţele și le-a dedicat muncii de animator cultural, astfel luând fiinţă nucleul denumit „Brigada culturală Prahova”, care s-a transformat în „Teatrul Sindicatelor Unite” (1947) și din care a luat naștere „Teatrul de Stat Ploieşti” (1949).

La 1 mai 1948, se angajează ca membru al corpului artistic al Teatrului Național.
Obţine diploma de absolvire a IATC în 1949, la vârsta de 24 de ani. În 1953, la vârsta de 28 de ani, este numit director al „Teatrului de Stat” din Ploieşti, funcție pe care o va deține timp de 12 ani.

În 1965, este invitat de Liviu Ciulei şi pleacă la Teatrul Bulandra din Bucureşti, lăsând în urmă o zestre de 90 de premiere. Toma Caragiu a jucat în 39 de filme.

În seara de 4 martie 1977, artistul îl avea în vizită pe prietenul lui, regizorul de film şi TV Alexandru Bocăneţ, venit să sărbătorească finalizarea filmului Gloria nu cântă, în care Toma Caragiu a jucat rolul principal. Imobilul in care locuia în București, blocul Continental, a fost distrus de cutremur până la etajul 2. Toma Caragiu locuia chiar la etajul 2.
Cei doi au fost surprinşi încercând să fugă pe scări şi prinşi între dărâmături.

Trupul actorului a fost găsit la şase zile după cutremur, iar funeraliile au avut loc pe 11 martie 1977, în Cimitirul Bellu. (sursa: wikipedia)

Citește și :