În urma demisiei lui Marcel Ciolacu din funcția de prim-ministru, Partidul Social Democrat (PSD) se confruntă cu o competiție internă intensă pentru conducerea partidului.
Mai multe tabere s-au format în interiorul PSD, fiecare susținând diferiți candidați pentru șefia partidului.
Tabăra Ardealului: Susținerea pentru Bogdan Ivan
Bogdan Ivan, ministrul Economiei și Digitalizării, este susținut de influenți lideri din Ardeal, precum Radu Moldovan (președintele CJ Bistrița) și Vasile Dîncu (președintele PSD Cluj).
Ivan este considerat un politician tânăr, cu relații bune în cadrul socialiștilor europeni, și este văzut ca o opțiune proaspătă pentru conducerea partidului.
Gruparea „Lupii tineri”: Corneliu Ștefan și susținătorii săi
Corneliu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița, conduce o grupare de tineri lideri PSD care promovează o orientare pro-europeană.
Această grupare include și pe Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, precum și pe lideri locali cu performanțe notabile, cum ar fi Constantin Rădulescu (CJ Vâlcea) și Ionuț Pucheanu (primar al Galațiului).
Daniel Băluță: O opțiune pentru București și conducerea PSD
Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, este considerat o posibilă opțiune atât pentru Primăria Capitalei, cât și pentru șefia PSD.
Mutarea ar presupune o negociere mai amplă şi ar presupune, mai întâi, victoria lui Nicuşor Dan la alegerile prezidenţiale. Apoi, PSD ar urma să formeze o nouă coaliţie de guvernare alături de PNL, UDMR şi USR, cu Ilie Bolojan în rolul de prim-ministru.
La schimb, coaliţia ar trebui să-l susţină pe Daniel Băluţă pentru fotoliul de primar general, pe care, odată ajuns la Palatul Cotroceni, îl va lăsa liber Nicuşor Dan. ”Nu putem să fim la putere şi să nu avem nici preşedinte, nici prim-ministru, nici primar general. Avem cele mai multe mandate în Parlament. Deci mutarea cu Băluţă ar avea logică, mai ales că sunt şi alte organizaţii în spatele său”, susţin surse din PSD pentru News.ro.
Cu toate acestea, Gabriela Firea, fost primar general al Bucureștiului, ar putea reprezenta o concurență serioasă pentru Băluță în ambele direcții.
Sorin Grindeanu: Ambiții afectate de scandaluri
Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte al PSD și ministru al Transporturilor, nu și-a ascuns dorința de a prelua conducerea partidului. Totuși, implicarea sa în scandalul Nordis ar putea afecta șansele sale în competiția internă.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, caută susţinere în partid, dar se lovesc de un mare obstacol: scandalul Nordis. ”Grindeanu şi Simonis chiar aveau şanse mari să preia partidul, toată lumea îi vedea ca pe succesori ai lui Ciolacu, dar scandalul Nordis le-a distrus imaginea. Totuşi, Sorin Grindeanu încă tatonează terenul”, susţin sursele citate.
Rolul lui Claudiu Manda și Lia Olguța Vasilescu
Claudiu Manda, unul dintre cei mai influenți lideri PSD, a exprimat inițial opoziția față de preluarea interimatului de către soția sa, Lia Olguța Vasilescu.
Cu toate acestea, surse politice sugerează că Manda ar putea reconsidera această poziție, având în vedere influența sa în partid, susține News.ro.
În perioada următoare, PSD urmează să organizeze o ședință pentru a desemna un președinte interimar, care va conduce partidul până la organizarea unui congres. Acest interimat este crucial, deoarece liderul interimar va avea un rol semnificativ în negocierile pentru formarea majorității parlamentare și în stabilirea direcției viitoare a partidului.
Sursa: https://evz.ro/