Cinci turiști străini, rătăciți în Retezat

96

Cinci turiști maghiari, ce s-au rătăcit în Retezat, au fost găsiți și salvați de salvamontiștii hunedoreni. Cei cinci făceau parte dintr-un grup mai mare, care s-a despărțit la un moment dat. Unii au ajuns la Cabana Gențiana, ceilalți s-au avântat în altă zonă, fiind alertate echipele salvamont.

Cele cinci persoane din Ungaria au petrecut noaptea de duminică spre luni, sub cerul liber, în Retezat.

”I-am găsit un pic epuizați și cu o mică hipotermie, pentru că au dormit afară”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Ovodiu Bodeanu, șeful Salvamont Hunedoara.

Cei cinci s-au rătăcit în Retezat după ce s-au despărțit de grupul cu care erau.

”Am plecat dimineață la prima oră în căutare pentru că parte din ei s-au regrupat la refugiul Gențiana. I-au căutat în acea zonă crezând că vin tot acolo. După aceea au aflat că ei se despărțiseră și cei cinci au plecat pe un alt drum. Nu se știa pe care. Dimineață au plecat, la prima oră, patru echipe, pe patru văi diferite. Pe una dintre ele, pe Valea Vălereasca, au dat de cei cinci turiști”, a mai spus Bodeanu.

În căutarea celor cinci turiști din Ungaria au plecat 10 salvamontiști. Asta pentru a încerca să acopere în cât mai scurt timp o suprafață cât mai mare de areal montan.

Retezatul este deschis turiștilor, însă orice calcul făcut înainte de drumeție poate fi dat peste cap. Asta pentru că de la 1900-2000 de metri în sus mai este zăpadă, care dimineața este înghețată. După-amiaza însă se mai topește și devine foarte grea, astfel că înaintarea devine foarte greoaie, dublându-se chiar timpul necesar coborârii.

sursa: gddhd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ